Usvojen budžet Novog Sada za 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet Novog Sada za 2020.

Odbornici skupštine Novog Sada, izglasali su predlog budžeta za 2020. Dok opozicija smatra da investicije nisu dobro isplanirane, vlast poručuje da je budžet, koji ukupno sa prenesenim sredstvima iznosi 29 milijardi i 230 miliona dinara, dobro izbalansiran i kapitalno razvojan.

Iz tog najznačajnijeg lokalnog akta proističe i većina od preostalih osamdesetak predloga odluka, među kojima su i programi uređivanja građevinskog zemljišta, održavanja putne privrede, finansiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << određenih komunalnih delatnosti, kao i programi rada i investicija gradskih javnih preduzeća i ustanova.

Prihodi i rashodi gradske kase u narednoj godini, kako se navodi u obrazloženju, planirani su pod pretpostavkom da će BDP rasti četiri odsto, a inflacija dva procenta. Izvorni prihodi iznose gotovo 22,7 milijardi dinara i veći su pet odsto u odnosu na ovu godinu. Od bitnijih prihoda tu su i transferi s drugih nivoa vlasti od gotovo milijarde, planirana prodaja zemljišta i zgrada od 1,3 milijarde, te neutrošen novac iz prethodnih godina od gotovo četiri milijarde dinara.

Rashodi su planirani u visini prihoda budžeta, a 76,5 odsto, ili 22,16 milijarde dinara čini tekuća potrošnja, koja je 3,2 odsto manja nego ove godine. Preostalih 6,4 milijardi, ili 22,2 odsto buyeta, namenjeno je kapitalnim rashodima. Predlagač budžeta, odnosno gradska vlast, obrazlaže i da se taj odnos menja ukoliko se u kapitalne rashode uvrste i kapitalne subvencije, transferi i dotacije pa tako gledano, kapitalna potrošnja se penje na 9,9 milijardi, ili 34,2 odsto buyeta Novog Sada.

Subvencije čine 10,5 odsto budžeta, a za tekuće namene planira se 344,6 miliona dinara, odnosno 11,4 odsto novca namenjenog podsticajima. Tako će, ukoliko predlog budžeta bude usvojen, za kapitalne subvencije biti izdvojeno 2,6 milijarde dinara, to jest 86,3 odsto planiranih subvencija.

Gradska vlast namerava da u narednoj godini uloži u zgrade i građevinske objekte oko 5,3 milijardi dinara, a za mašine i opremu 221,7 milion. Najveći deo novca namenjen kapitalnom ulaganju, nešto više od četriri milijarde dinara, biće iskorišćen kroz Program uređivanja građevinskog zemljišta za sanaciju mostova, završne radove na "Žeželjevom" mostu i pristupnim putevima, asfaltiranje i opremanje pojedinih ulica, između ostalog za novi stambeni blok na Bulevaru vojvode Stepe, okolinu Instituta "BioSens", produžetak Bulevara Jovana Dučića, na lokalitetu južno od Kaćke petlje... Planira se i asfaltiranje ulica na Sajlovu, izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Kisač – Čenej, izgradnja atmosferske kanalizacije u Kovilju i drugo. Iz tog programa, finansiraće se i započeti, a nezavršeni poslovi iz prethodnih godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skupština grada: Na dnevnom redu DVA BUDŽETA

Izvor: OkRadio.rs, 12.Dec.2019

U utorak, 17. decembra, sa početkom u 09.00 sati, biće održana 39. sednica Skupštine grada. Odbornici lokalnog parlamenta razmatraće, između ostalog, Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Vranja za 2019. godinu, kao i Predlog Odluke o budžetu grada Vranja za 2020. godinu.   Na...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.