Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2020, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o nestalim bebama

Usvojen Zakon o nestalim bebama

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, a koji, po rečima nadležnih, treba da omogući da se dođe do istine i pomogne roditeljima da dođu do odgovora za kojim tragaju decenijama.

Usvojenim amandmanima koje je premijerka Srbije Ana Brnabić dogovorila s predstavnicima udruženja, predviđa se formiranje komisije i time otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istraga i sve neophodne istražne radnje.

Komisiju će činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Jedan od razloga za donošenje zakona jeste presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život.

Tom presudom je Srbija obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima.

Kako je ranije kazao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, sudski postupak kao rezultat može imati odbijanje zahteva ako se dokaže da dete nije nestalo, ako se utvrdi smrt ili konkretno šta se desilo, kao i koja institucija je odgovorna, a može i da kaže da nije moguće utvrditi šta se dogodilo.

Ukoliko nije moguće utvrditi status deteta na zahtev predlagača može se dosuditi novčana naknada ne veća od 10.000 evra.

Postupci će se sprovoditi u onim slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Ako istraga pokaže da je dete nestalo uz činjenje krivičnog dela, biće podneta krivična prijava.

SRS: Povući zakon; Gojkovićeva: Pitanje beba niko nije rešavao

Poslanici Srpske radikalne stranke pozvali su danas na povlačenje Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji,uz obrazloženje da on neće doprineti da se sazna istina.

Tokom rasprave o amandmanima na predloženo rešenje, poslanica SRS Nataša Jovanović je navela da je anketni odbor Skupštine Srbije 2006. godine podneo izveštaj u kojem je, kaže, utvrđeno da su tužilaštva i policijske uprave širom Srbije zataškavala otmice beba.

“U pitanju je očigledno međunarodna trgovina novorođenom decom. Vi ste sada reagovali, zato što vam to traže mentori iz Evropske unije i zbog presude iz 2013 godine koju je dobila Zorica Jovanović”, rekla je Jovanović.

Jovanović je za opstrukciju i zamenika republičkog javnog tužicoa Jasminu Kiurski", a Zagorku Dolovac,što se, kako kaže, uopšte ne oglašava.

Vjerica Radeta iz SRS je kritikovala što su juče sastanku koji je organizovala premijerka Ana Brnabić sa roditeljima nestale dece, Radeta je kritikovala učesnike sastanka među kojima su bili poslanica SMS Tatjana Macura i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Antonijevića je nazvala “stranim plaćenikom”, a Macuru “kradljivac mandata”, s obzirom da je u skupštinu ušla kao poslanik Dosta je bilo, pitajući koje nju izvukao iz šešira da prisustvuje ovom sastanku, a vlast optužila da želi u predizbornoj kampanji da kaže da je rešila pitanje nestale dece.

Macura je odgovorila da je od Radete očekivala takve “kletve i uvrede” i poručila da svakog ko zloupotrebljava temu nestale dece treba da ga bude sramota i apelovala na sve poslanike da, kako je rekla, dobro poslušaju šta su bili zahtevi roditelja i u kom smislu su tražili da se zakon modifikuje.

Milorad Mirčić iz SRS ponovio je stav koji je iznela i Nataša Jovanović da je Komisija iz 2006. godine prikupila sve relevantne podatke, ali su podaci , kaže, nestali iz javnosti. “Nadamo se da postoje još neki tragovi, jer je svaki slučaj obrađen”, rekao je Mirčić i dodao da se ne zna broj formiranih komisija, i vladinih, i skupštinskih.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je diskutovala iz poslaničke klupe i odbacila navode radikala da se zakon donosi na brzinu, navodeći da je predlog podnet pre dve godine i da je bilo dovoljno vremena da se zakon poboljša i bude prihvatljiviji za sve.

Ona je navela da problem nestanka beba nisu rešavale vlasti od Tita, preko Slobodana Miloševića i Koštunice, a da se računi, bez obzira ko je krivac, sada ispostavljaju vlasti Srpske napredne stranke.

“Normalno je da vlada čini sve da se reši problem koji nije lak”, rekla je Gojković i dodala da je pročitala izveštaj Anketnog odbora iz 2006.godine, te poručila da je to javan dokument koji svako može da dobije, uključujući i vladinu komisiju.

Broj tog dokumenta 0102445/05 a izveštaj je iz 27. februar 2006. godine i u njemu ima raznih svedočenja, rekla je Gojković i dodala da se tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić nije odazvao ni na jedan poziv tog Anketnog odbora.

“To je toliko komplikovana tema i teška materija da nisu napravljeni pomaci od Tita do dana današnjeg”, rekla je Gojković.

Ponovila je da postoji presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović i da ona sada obavezuje Srbiju da donese zakon i postupi po toj presudi.

“Ako hoćemo pravnu državu moramo da poštujemo presude sudova, tamo piše 10.000 evra, tako je i uneto u predlog zakona”, rekla je predsednica parlamenta.

Pitala je i poslanicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov koja je zakon kritikovala ranije iz skupštinskog hola šta je uradila za rešavanje pitanja nestale dece dok su demokrate bile na vlasti, kao i zbog čega tada nije držala konferencije za štampu.

Anketni odbor je preporučivao da se donese “leks specijalis”, zbog čega, pitala je Gojković, to tada nije urađeno. Jerkov, napomenula je Gojković, nije podnela nijedan amandman, niti je ušla u salu da o ovom problem razgovara.

“Problem nestalih beba nije nastao 2012.godine dolaskom na vlast Srpske napredne stranke, ali ćemo ga rešiti. Ovo je prvi korak. Hvala svim poslanicima koji su ozbiljno učestvovali i podneli amandmane”, rekla je Gojković.

Na jučerašnjem sastanku premijerke Ane Brnabić sa roditeljima nestalih beba usaglašena su tri amandmana na predloženi zakon, a kojim se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su roditelji ukazivali.

Predloženim amandmanima predviđa se formiranje komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Amandmani su jutros prošili kroz nadležne odbore i danas se očekuje njihovo usvajanje, odnosno usvajanje celokupnog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji.

Jedan od razloga za donošenje zakona je i presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je jednoj od porodica povređeno pravo na porodični život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti

Komisija će istraživati slučajeve nestalih beba - jedan je od tri amandmana o kome će se odlučiti danas u Skupštini

Izvor: Blic, 29.Feb.2020

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas rad raspravom o amandmanima na Predlog takozvanog zakona o “nestalim bebama” koji treba da omogući roditeljima da dođu do istine, a kojim Srbija ispunjava i međunarodne obaveze.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.