Uskoro izučavanje jezika društvene sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro izučavanje jezika društvene sredine

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje odgovorio je na zahtev LSV da se u što kraćem roku u vojvođanske osnovne škole uvede izučavanje jezika društvene sredine, potvrdio je za RTV poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton.

Marton je istakao da se u odgovoru navodi da resorni sekretarijat radi na prikupljanju podataka o uvođenju tog predmeta, zainteresovanosti učenika i roditelja za njegovo izučavanje, postojanju objektivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kadrovskih mogućnosti za formiranje novih grupa, odnosno odeljenja, kao i o eventualnoj podršci lokalnih samouprava.

"Zadovoljni smo takvim odgovorom i značajno je to što se radi na analizi situacije, nakon čega će, kako nam je rečeno, Sekretarijat izaći sa predlogom pred resornog ministra", rekao je Marton.

Funkcioner LSV je pozdravio i nastojanje Sekretarijata za obrazovanje da jezik društvene sredine bude izborni, a ne fakultativni predmet. "Tada bi on bio u rangu sa građanskim vaspitanjem, ili veronaukom, dok u slučaju fakultativnog predmeta nisam siguran da bi same škole bile spremne da organizuju tu dobrovoljnu dodatnu obavezu", pojasnio je Marton.

On je dodao da ministar prosvete nije odgovorio na inicijativu LSV, te da će ta stranka ponoviti svoj zahtev. "Naš cilj je da stvari rešavamo kroz institucije", istakao je pokrajinski poslanik.

Marton je ponovio da je uvođenje jezika društvene sredine važno zbog svega što se dešavalo devedesetih godina, a što se, kako je ocenio, ponavlja i danas.

"Mlade treba osloboditi predrasuda i granica. Treba srušiti barijere zbog nedovoljnog poznavanja kulture i tradicije komšija. To je korak ka ozdravljenju društva", poručio je on.

Marton je dodao i da, dok se u vojvođanskim školama izučavao jezik društvene sredine, što je bio slučaj do 1991. godine, nije bilo incidenata, niti nacionalističkih i ekstremističkih grupa.

Pokrajinski poslanik LSV je podsetio da je Odbor za obrazovanje Skupštine Vojvodine pre pola godine usvojio zaključak kojim se sugerisalo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine da se izučavanje jezika društvene sredine uvede kao ogledni predmet za osnovce širom Vojvodine. Nakon izostanka reakcije, LSV je u februaru ove godine tu inicijativu uputila i sekretarijatu, ali i resornom ministarstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.