Uručeni sertifikati mladim Romima i Romkinjama za obuke u profesionalnim veštinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručeni sertifikati mladim Romima i Romkinjama za obuke u profesionalnim veštinama

U holu Pokrajinske vlade, svečano su uručeni sertifikati za šezdeset troje nezaposlenih Roma i Romkinja, koji su učestvovali na projektu "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa" za sledeća zanimanja: između ostalog i kuvar, pekar, frizer, poslastičar, kao i rukovodilac građevinskim mašinama.

Do juče nezaposleni, od danas sertifikovani - kozmetičarka, pekar i frizerka. Diploma projekta je korak do posla, kažu učesnici i nadaju se da će im upravo to promeniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budućnost.

Ovaj projekat nemačko-srpske razvojne saradnje, koje sprovodi "GIZ" pokrenut je krajem 2018. godine. Na tom projektu obučeno je oko 150 nezaposlenih Roma i Romkinja.

Zajedno sa udruženjima kao što je udruženje romskih studenata. Oni svi su nam pomogli da zaista izaberemo zanimanja koja su najtraženija, a to je ono što je bitno da bi ostvarili održivost da zaista uspemo u tome da i socijalno i ekonomski uključimo Rome i Romkinje.

Rezultati istraživanja sprovedeni zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, pokazuju da je stopa zapošljavanja onih koji su završili obuke izuzetno velika, između 60 i 80 odsto.

"Ovaj projekat upravo ima za cilj da Rome obuči na kvalitetan način da bi postali atraktivni na tržištu rada, a to su kuvari, znači jedno od zanimanja koje je danas goruće. Svako ko želi da radi, a ima odgovarajući sertifikat moći će da se zaposli", izjavio je Nenad Ivanišević, savetnik potpredsednice Vlade.

"Ove grupe, kao što su Romi, su posebno diskriminisane i isključene iz proizvodnih procesa iz obrazovanja i odlučili smo da podržimo edukativni centar naravno i GIZ koji je zaista to prepoznao da kroz obrazovne profile provučemo i ovu grupu", saopštio je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar zadužen za privredu i turizam.

Kroz edukaciju u Edukativnom centru i praktične obuke na poligonima, u kontrolisanim uslovima stekli su znanje i veštine, koje obogaćuju njihov CV, kako bi zasnovali radni odnos, što je i sama ideja tog projekta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.