Upravnici Galerije Matice srpske francuski Orden u rangu viteza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2019, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravnici Galerije Matice srpske francuski Orden u rangu viteza

Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo je istoričarku umetnosti, upravnicu Galerije Matice srpske Tijanu Palkovljević Bugarski i književnog prevodioca Miloša Konstantinovića Ordenom umetnosti i književnosti, u rangu viteza, saopštila je danas Ambasada Francuske u Beogradu.

Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture "osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Palkovljević Bugarski gotovo celu deceniju uspešno vodi Galeriju Matice srpske, koju je temeljno transformisala u savremeno koncipirani muzej u skladu sa evropskim standardima, kroz rekonstrukciju zgrade, modernizaciju programskih aktivnosti i brojna strateška partnerstva.

Posvećena je, kako se ističe u saopštenju, razvijanju svestrane saradnje u kulturi, kako u međumuzejskoj saradnji nacionalnih institucija, tako i u povezivanju na internacionalnom planu i kao rezultat posvećenog rada nastale su brojne izložbe, edukativni programi za decu i mlade, razmene izložbi i multidisciplinarna saradnja.

Na istraživačkom polju bavi se proučavanjem nacionalne umetnosti 20. veka, zaštitom i promocijom kulturnog nasleđa i muzeologijom, a veliku pažnju posvećuje projektima promocije srpskog kulturnog nasleđa u širem evropskom kontekstu, zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u regionu i promociji evropskog nasleđa u našoj zemlji.

Konstantinović je radio na poboljšanju položaja književnog prevodilaštva u Srbiji, u tri mandata kao predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Negovanjem novih prevodilačkih snaga bavio se predajući teoriju prevođenja na master studijama, ali i kao gost-predavač u školi prevođenja u Arlu, koja je okupljala mlade prevodioce iz regiona.

Niz godina je predavao francusku književnost i jezik u Francuskoj internacionalnoj školi u Beogradu, a profesionalni put ga je vodio i kroz izdavaštvo te je objavio veliki broj knjiga za decu kao urednik, neke je i sam ilustrovao.

Naročito je ponosan na seriju od 15 knjiga francuskih klasika.

Orden umetnosti i književnosti ustanovljen je 1957. i ima tri ranga - viteza, oficira i komandora.

Godišnje ovo odlikovanje ponese 450 novih vitezova, 140 novih oficira i 50-ak komandora u celom svetu, što je relativno mali broj u odnosu na mnoga druga odličja i to ga čini još prestižnijim.

Orden će laureatima 12. februara uručiti ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski odlikovana francuskim ordenom

Izvor: Radio 021, 08.Feb.2019, 13:09

Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo je upravnicu Galerije Matice srpske Tijanu Palkovljević Bugarski Ordenom umetnosti i književnosti, u rangu viteza, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu...Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture "osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.