Unosna proizvodnja cveća u Kupusini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unosna proizvodnja cveća u Kupusini

U Kupusini pored Sombora intenzivnа је plasteničkа proizvodnjа rasada povrća i cveća. Uoči Оsmog marta, iz ovog sela, na domaće tržište širom zemlje stiže bogata ponuda najlepših rasada raznobojnih ciklama, begonija, karanfila, muškatla, petonija, primula kao i rezanog cveća od kafanfilia do ruža. 

Jedan od najvećih proizvođača cvetnih rasada u Kupusini pa i u Srbiji, Ištvan Peter, na domaće tržište, počev od Beograda, Novag Sada i većih vojvođanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gradova, ovih dana isporučuje više stotina hiljada rasada raznovrsnog cveća. Sa osmim martom, kaže, započinje sezona prodaje primula, ciklama, begonija i raznovrsnog rezanog cveća.

"Najvećim delom prodajemo na veliko, mada idemo 7. i 8. marta na pijace i glavne ulice po okolnim gradovima", kaže Ištvan Peter.

Prateći tržište i ukuse mušterija, kako ističe Peter, u osmomartovskoj ponudi, rezano cveće ima ozbiljnu konkurenciju u raznobojnim i atraktivnim primulama.

"Ove primule su jedna od atraktivnijih biljaka za Osmi mart jer je povoljnija i jeftinija proizvodnja i, bukvalno, možete da dobijete jednu saksiju za cenu jednog karanfila ili ruže", navodi Peter.

Plastenička proizvodnja cveća je porodična proizvodnja u koju je uključena četvrta generacija porodice Peter. Iako će Osmi mart proslaviti radno, prigodan poklon za dame u porodici neće izostati, ali je to za sada tajna i iznenađenje za Ištvanovu suprugu.

"Mi slavimo 9. marta a iskreno se nadam da ćemo imati dobru sezonu tako da će to biti dovoljno veselje za ženu", uz osmeh dodaje Ištvan Peter.

U plasteničkoj proizvodnji nema predaha. Nakon Osmog marta, akcenat je na proizvodnji baštenskog i balkonskog cveća tokom prolećne i letnje sezone, sledi jesenjska sadnja rasada dana i noći te božićnih zvezda za decembarske praznike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.