Unija poslodavaca Vojvodine: Podrška Zakonu o radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2014, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija poslodavaca Vojvodine: Podrška Zakonu o radu

Izmene Zakona o radu, koje bi trebalo da stupe na snagu u utorak, Unija poslodavaca Vojvodine podržava, jer to vide kao korak ka reformama, koje mogu trajati i narednih 20 godina.

Poslodavci, članovi ove Unije misle da jedan zakon nije dovoljan da bi se poboljšao privredni ambijent i povećao bruto domaći proizvod, ali za razliku od prethodnog zakona, ovaj uvažava da više ne živimo u socijalističkom samoupravnom društvu.

Eksperti za radno pravo uglavnom imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zamerke na to što radnici neće dobijati naknade za smenski rad, a kao pozitivnu stranu ističu to što izmene zakona u većoj meri uvažavaju kolektivno pregovaranje.

Korak bliže ka reformama, evropskom zakonodavstvu, a korak dalje od socijalizma. Na taj način Izmene Zakona o radu vide članovi Unije poslodavaca Vojvodine. Izmene zakona, kako kažu u Uniji, pozdravljaju i zbog toga što većina firmi danas posluje u privatnom sektoru, zadovoljni su izmenom prema kojoj će otpremnine i minuli rad plaćati samo za godine koje zaposleni provede kod njih, što se radnicima, naravno ne dopada.

Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin rekao je za RTV da ako prethodni poslodavac nije isplatio otpremninu i nije plaćao minuli rad tako da je poslodavac zakinut za neka svoja prava, to je pitanje koje treba da reguliše pravna država.

Posla za inspekciju i druge organe koji čine jednu državu pravnom, zasigurno će biti.

Međutim, u inspekciji za rad Južnobačkog okruga, kažu da za sada ne mogu da izdvoje novine koje će zbog novog zakona uticati na njihov rad, a i sa izjavama za medije će, kako kažu, sačekati da Zakon stupi na snagu.

Da li i koliko prostora za zloupotrebu zakona ima, za sada niko tačno ne može da oceni, ali se eksperti za radno pravo raduju tome što je Zakon o radu više uvažio kolektivno pregovaranje, kao način sustizanja volje Sindikata i poslodavaca, a oko položaja zaposlenih.

Advokat i ekspert za radno pravo Enike Veg objasnila je da ako poslodavac odbije da pristupi kolektivnom pregovaranju, nema ovlašćenja više da sam donese pravilnik o radu.

Iako prema mišljenju poslodavaca, zakon ima dobre strane, ali se oni zalažu za donošenje novog, što bi prema nedavnim najavama iz Vlade Srbije i trebalo da se dogodi.

"Reforme koje mi treba da uradimo su toliko velike i trajaće sledećih 20 i više godina, znači nemoguće je doneti sve ođednom. Mi poslodavci nismo zadovoljni, mi ne mislimo da je to kraj", rekao je predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin.

On je ocenio da je ovo samo početak i da će biti novog Zakona o radu i dogodine.

"Možda opet nov i u te reforme kad uđemo to će biti toliko puno promena. Mi samo tražimo da svi budući zakoni i sve što se menja, da sve reforme uvaže to realno stanje na terenu, a realno stanje je vrlo teško", rekao je Krstin.

Krstin dodaje da on kao poslodavac, od ovog Zakona, kao i od svih najavljenih reforma koje bi trebalo da se dogode uvaže realno stanje na terenu, koje je podseća on i za poslodavce i za zaposlene, vrlo teško.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Unija poslodavaca Vojvodine podržava zakon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2014

Izmene Zakona o radu, koje bi trebalo da stupe na snagu u utorak, Unija poslodavaca Vojvodine podržava, jer to vide kao korak ka reformama, koje mogu trajati i narednih 20 godina...Poslodavci, članovi ove Unije misle da jedan zakon nije dovoljan da bi se poboljšao privredni ambijent i povećao bruto...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.