Unicef: 70 godina brige za decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2016, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unicef: 70 godina brige za decu

Dečiji fond Ujedinjenih nacija, Unicef, danas slavi svoj 70. rođendan. Osnovan je 1946. godine, kako bi pomogao. deci čiji su životi bili razoreni Drugim svetskim ratom.

Od samog početka ta organizacija prisutna je i u Srbiji.

Prva Unicefova pomoć upućena za decu posleratne Evrope, bila je u Jugoslaviji 1947. Godinu dana kasnije Jugoslavija je prva u Evropi, a druga u svetu osnovala Nacionalni komitet za saradnju sa Unicefom.

To nije podrazumevalo samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primanje, već i pružanje pomoći ugroženoj deci iz drugih zemalja.

Sedam decenija neumornog rada Unicefa za decu ne ogleda se samo u humanitarnoj pomoći, već i u borbi za dečija prava. Ta borba u Srbiji je potrebnija nego ikada, jer dece ima sve manje, mnogi od njih žive u siromaštvu ili su žrtve nasilja.

U Unicefu kažu da Srbija ima zakone, ali da je potrebno više.

„Siromaštvo je samo jedan problem na kojem Unicef mora da radi zajedno sa državama i nevladinim sektorom. Čak 35 odsto dece živi ispod linije siromaštva. Imamo problem i sa dojenjem dece. Svega 13 odsto beba se trenutno doji. Kada je reč o nasilju i nasilnom disciplinovanju dece - jedno od četvoro mlađih od 2 godine se fizički disciplinuje kod kuće. Srbija ima dobre zakone, ali je važno i da se oni dobro sprovode", kaže Severine Leonardi, zamenica direktora Unicefa u Srbiji

Ukazuje i na problem vakcinacije, jer je tek 81 odsto dece do tri godine primilo sve vakcine.

Takođe, kaže da je napravljen pomak i da je smanjen broj dece u institucijama za brigu o deci, ali da je u njima i dalje puno dece sa smetnjama u razvoju te da bi trebalo osnaživati porodice, kako bi ostale na okupu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.