Umetnički zanatlija iz Temerina više od 40 godina bavi se lepotom drveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 20:06

Umetnički zanatlija iz Temerina više od 40 godina bavi se lepotom drveta

U Srbiji je ostalo svega desetak ljudi koji se bave drevnom tehnikom intarzije, kojom su još u starom Egiptu ukrašavani razni predmeti i komadi nameštaja. Dušan Rakić iz Temerina, čije se intarzije mogu naći širom sveta, više od 40 godina bavi se tom starom manufakturnom tehnikom.

Umetnička veština obrade drveta - intarzija, nastala je u starom Egiptu pre mnogo vekova. Vremenom, ona potpuno nestaje i pojavljuje se tek u srednjovekovnoj Aziji. Za vreme renesanse u 14. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veku intarzija trgovačkim putevima dolazi u Evropu, a procvat doživljava tek krajem renesanse. U Srbiji se pojavljuje 40-ih godina prošlog veka, a jedan od poslednjih intarzista kod nas je Dušan Rakić iz Temerina.

"Ja se intarzijom bavim od dečačkih dana znači od osnovne škole kada me je moj, odnosno kućni prijatelj, očev kolega sa posla gospodin Vereš Šende naučio ovom zanatu. Bio sam šesti razred osnovne škole i ceo život se bavim intenzivnije, iz hobija, ovako-onako da bih 2012. profesionalizovao rad na intarziji", kaže Dušan Rakić, intarzista.

Intarzija predstavlja umetničko ukrašavanje predmeta umetanjem parčića drveta u raznim bojama, tako da budu u istoj ravni sa podlogom. Inspiraciju za svoje radove Dušan pronalazi u samom drvetu i kulturi brojnih država koje je posetio.

"Putovanja su fantastična inspiracija, znači arapski svet, arapski ornamenti, potom srednjoazijska ornamentika i njihova kultura. Ne zaboravite da srednja Azija trasa puta svile gde su se sintetizovali, gde su se preplitali toliki uticaji, tolike umetničko-zanatske tehnike gde je greota ne iskoristiti to kao intarziju i bogami meni je svako putovanje poslužilo", objašnjava Dušan Rakić.

Za 40 godina, koliko se bavi intarzijom, Dušan je izradio na stotine umetničkih dela, a većina njih završila je na zidovima velikih ljubitelja umetnosti iz Kine, Rusije, Francuske, Kirgistana, Italije, Uzbekistana, Engleske i zemalja arapskog sveta i bivše Jugoslavije.

Danas u Srbiji ima svega desetak intarzista, a vreme koje dolazi ponovo će otvoriti vrata raskoši i lepoti tih umetničkih dela, ali tako nešto, nažalost, većina neće moći sebi da priušti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.