Ulica S. Stefanovića ukrašena muralom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulica S. Stefanovića ukrašena muralom

Skoro neprimetna ulica Stefana Stefanovića u centru grada, od sada će sigurno odvlačiti makar trenutak pažnje prolaznika, jer je jedan njen deo pretvoren u mural. Članovi organizacije "New point of culture", koji već godinama oslikavaju grad, odlučili su da tu ulicu umesto poruka mržnje, krasi mural sa prepoznatljivim simbolom Novog Sada.

"Izabrali smo ovu lokaciju, jer su tu bile ispisane grozne poruke mržnje, a poruka ovog murala jeste da je Novi Sad grad ljubavi i tolerancije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Postoje ljudi koji svoj bunt i nezadovoljstvo izražavaju na neadekvatan način, a ovo jedan jako jednostavan i efektan način da se stane na put tako nečemu", kaže Višnja Knežević iz organizacije "New point of culture".

U organizaciji kažu da imaju dobru saradnju sa nadležnima u gradu, ali da bi voleli kada bi brže dobijali dozvole i saglasnosti za oslikavanje oronulih fasada, jer ponekad na to moraju da čekaju i nekoliko meseci.

"Nije to samo centar grada, već i ostali, kao što je Detelinara ili Liman gde ima dosta pogodnih površina za oslikavanje. Naravno to iziskuje dosta materijala, vremena i uopšte organizacije, ali mi se trudimo da zato malo po malo ulepšavamo i oslikavamo", navodi Nenad Jelovac, jedan od autora.

Mural na uglu Šafarikove i ulice Stefana Stefanovića, prvi je koji je ta organizacija uradila u saradnji sa Gradskim zelenilom i Antigrafiti jedinicom, koja je ovih dana imala pune ruke posla na uklanjanju poruka mržnje uperenih protiv migranata. Takvi grafiti prekrečeni su u ulici Stevana Milovanova i na Trgu Republike, a u Gradskom zelenilu kažu da će i narednih dana nastaviti sa uklanjanjem uvredljivih poruka, za koje kažu da je zabrinjavajuće u kojoj meri se pojavljuju u gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FOTO: Umesto grafita mržnje po Novom Sadu niču eko murali

Izvor: Radio 021, 29.Jul.2015

Na zgradi na uglu ulica Šafarikove i Stefana Stefanovića, umesto grafita mržnje niče eko mural, posvećen ljubavi prema Novom Sadu i toleranciji koja se u njemu gaji...Ovaj mural realizuju umetnici Marija i Nenad iz novosadskog udruženja NPC (New point of culture) u saradnji sa "Gradskim zelenilom"...Kako...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.