Udžbenici skupi, roditelji traže polovne i rate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2018, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udžbenici skupi, roditelji traže polovne i rate

U susret novoj školskoj godini roditelji školaraca pokušavaju da u kućni budžet uklope i kupovinu udžbenika i školskog pribora. Kako bi uspeli sve da isfinansiraju mnogi se odlučuju za polovne udžbenike, ove godine te sreće nisu roditelji prvaka i petaka za koje su pripremljena nova izdanja.

Ovih dana u knjižarama najčešće se čuje pitanje roditelja da li je moguća kupovina udžbenika na rate. Nije ni čudo ako se uzme u obzir da komplet knjiga za četvrti razred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << košta oko osam hiljada dinara, a za sedmi od 15 do 16 hiljada dinara. Za prvi i peti razred od ove godine napravljena su nova izdanja, za prvi koštaju između šest i sedam, a za sedmi razred čak 13 hiljada dinara.

"To je veliki šok za roditelje, primanja su mala, treba da se kupi i školski pribor, imam dete i osmi razred za njega sam uspela da nađem polovne knjige", kažu roditelji.

Zbog novih izdanja, u radnjama sa polovnim knjigama mogu se kupiti udžbenici od šestog razreda. Prodavci kažu da je roditeljima visoka i cena polovnih knjiga.

"Roditelji nemaju dovoljno ni za ovo koliko malo novca imaju i ovo im je puno", kaže Sandra Gavrić, prodavnica polovnih udžbenika.

Ipak, polovne knjige su upola jeftinije od novih.

"Imam starijeg sina, sada ćerka ide u osmi razred i ni jedna njegova knjiga ne odgovara i ovo je najpovoljnije, ceo komplet je 16 hiljada ovde dođem i kompletiram", navode roditelji.

Uz knjige, na početku školske godine potreban je i novi školski pribor. U prodavnicama je izbor veliki, a u zavisnosti od kvaliteta, variraju i cene.

U većini radnji, kupcima nude mogućnost plaćanja na rate. Za osnovni školski pribor potroši se oko tri hiljade dinara, a ako se na to doda još i školska torba i peratonica, roditelji moraju da računaju na trošak od bar deset hiljada dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.