Udruženje boraca: Diskriminacija boraca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje boraca: Diskriminacija boraca

Udruženje boraca ratova od 1990. godine oštro je kritikovalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike zbog Nacrta zakona o pravima boraca vojnih invalida i porodica poginulih i ocenilo da je taj nacrt izrazito diskriminatoran prema toj grupi boraca, a i dalje ne rešava pitanje "lažnih invalida".

"Status borca i ostvarivanje boračkih prava je u potpunosti degradirano, a ukoliko se ovakav nacrt zakona prihvati sa borcima po kategorizaciji gde samo borac prve kategorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvaruje neka prava, samo sa teritorije Beograda više od 18.000 boraca će izgubiti pravo na subvencije", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da u Srbiji ima barem 30 odsto lažnih invalida rata, koji državu koštaju od 300 do 350 miliona dinara mesečno i ocenjuje da bi se revizija statusa invalida rata morala uraditi u roku od jedne, a ne u roku od pet godina, kako predviđa Nacrt zakona.

"Umesto što smanjuje plate i penzije, državi bi bilo bolje da uvede red u oblast socijalne zaštite i da zaustavi tu vrstu kriminala", piše u saopštenju koje je potpisao sekretar tog udruženja Aleksandar Dragišić.

Dodaje se da bi zakon morao da se odnosi na sve one koji su iz Srbije i koji su se odazvali na poziv u rat, bilo da je reč o onima koji su išli po pozivu iz vojnog odseka, o onima koji su se javljali bez poziva i o onima koji su išli preko stranaka jer "nisu imali poverenja u vojsku".

Navodi se da je "velika većina" dobrovoljaca išla na ratišta preko Srpske radikalne stranke, Vukove garde, Belih orlova i drugih formacija, ali se navodi da Nacrt zakona ne prepoznaje takve borce, sem invalida i poginulih.

"Oni koji su išli sa radikalima, prvo su išli u kasarnu Bubanj potok gde su ekspresno dobijali uniforme i automatsko naoružanje sa kompletom bojeve municije - 300 metaka i dve bombe, a nakon nekoliko sati sedali u autobuse i išli na prve linije fronta, gde su skoro odmah stupali u borbena dejstva", piše u saopštenju.

Objašnjava se da su se ti borci sa ratišta vratili samo sa potvrdama svojih neposrednih starešina ili potvrdama teritorijalne odbrane, gde su bili raspoređeni, ali ih Nacrt zakona ne prepoznaje.

Udruženje boraca ratova od 1990. godine zatražilo je nacionalno priznanje za sve borce, bez obzira kako su odlazili na ratišta, i to u vidu penzije ili dodatne novčane pomoći za one koji imaju male penzije.

"Razmišljajte malo unapred, Srbija se nalazi u rovitom okruženju, vrlo brzo može doći do nekog sledećeg rata, sa ovakvim predlogom zakona u rat i dobrovoljce će se javljati jedino samoubice i oni koji će same sebe ranjavati kako bi ih država sistemski rešila", ocenjuje se u saopštenju.

Udruženje traži i da država vodi računa o deci poginulih boraca tokom školovanja a zatim da im obezbedi i zaposlenje nakon završetka školovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borci kritikuju Ministarstvo rada

Izvor: B92, 27.Dec.2014

Beograd -- Udruženje boraca ratova od 1990. oštro je kritikovalo Ministarstvo rada zbog Nacrta zakona o pravima boraca...Udruženje boraca ratova od 1990. godine oštro je kritikovalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike zbog Nacrta zakona o pravima boraca vojnih invalida i porodica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.