Učenici pokazali znanje o saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2017, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici pokazali znanje o saobraćaju

Učenici četiri novosadske srednje škole pokazali su zavidno znanje u poznavanju saobraćajnih propisa na finalnom kvizu o bezbednosti u saobraćaju.

Prvo mesto zauzela je ekipa Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", drugo mesto pripalo je ekipi Gimnazije "Laza Kostić", treće Srednjoj mašinskoj školi, dok se kao poslednja plasirala Srednja Ekonomska škola "Svetozar Miletić".

Kviz je organizovan kao završnica projekta "Semaforizacija 7", koji je realizovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Centar za promociju bezbednosti saobraćaja.

Pravo prvenstva prolaza, preticanje, dozvoljena brzina kretanja van naseljenog mesta i u naselju - samo su neka od pitanja na koja su srednjoškolci dali tačne odgovore i pokazali da su naučili mnogo o bezbednosti u saobraćaju. Zlatne medalje, za najviše tačnih odgovora, dobila je ekipa Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn".

"Došli smo na ovo takmičenje da bi unapredili svoje sposobnosti u oblasti bezbednosti u saobraćaju, pripremali smo se oko dve nedelje za ovo takmičenje i smatram da smo nivo iznad nego što smo bili ranije", kaže Luka Knežević, kapiten ekipe TŠ "Mileva Marić Ajnštajn".

Projekat "Semaforizacija 7" održava se već sedmu godinu, a cilj je da maturantima, kao najugroženijoj kategoriji, razbije zablude o bezbednosti u saobraćaju.

"Mladi su skloni zabludama, zbog nedostatka kako životnog tako i saobraćajnog iskustva, tako da je to bio glavni cilj ovog projekta da im objasnimo zašto je bitno da uvek kao vozači i kao putnici vezuju sigurnosni pojas ne sedaju pod dejstvom alkohola za volan i poštuju ograničenja brzine", kaže Marijana Jovanović, predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Svoj doprinos edukaciji maturanata u oblasti bezbednosti u saobraćaju i ove godine dalo je Javno komunalno preduzeće "Parking servis".

"Ne radi se samo o poznavanju nego i primeni propisa kada postanu aktivni učesnici. Ono što mi mislimo da je to naravno potrebna stvar kako za mlade ljude tako i za starije i mi ćemo nastaviti i dalje da podržavamo ovakve i slične projekte", kaže Aleksandar Pribić, pomoćnik direktora JKP "Parking servis".

Tokom sedam godina projekta "Semaforizacija", obuku o bezbednosti u saobraćaju prošo je više od 5.000 maturanata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.