UDOMLJENI

Izvor: Kurir, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDOMLJENI

Uz pomoć lokalne samouprave i italijanske humanitarne organizacije trinaest izbegličkih porodica dobilo krov nad glavom

KIKINDA - Zahvaljujući italijanskoj humanitarnoj organizaciji „Intersos“ otkupljeno je trinaest kuća u kikindskoj opštini i ustupljeno izbegličkim porodicama. U prisustvu zvaničnika „Intersosa“, lokalne samouprave, prodavaca kuća i budućih vlasnika juče je upriličeno potpisivanje ugovora o njihovom otkupu.

- Izuzetno dobra saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa SO Kikinda krunisana je njihovom odlukom da snose troškove overe ugovora u sudu i plaćanja prenosa apsolutnih prava u Upravi prihoda. Lokalna samouprava takođe će snositi troškove uknjižbe, čime je pokazala da ima razumevanje za potrebe izbegličke populacije. Nažalost, nismo mogli da izađemo u susret svim porodicama koje su se prijavile za ovaj projekat. Raspoloživa finansijska sredstva dozvoliće nam da otkupimo još samo nekoliko kuća. Ovaj projekat finansirala je EU preko evropske Agencije za rekonstrukciju i razvoj. Sredstva za kupovinu četiri kuće obezbedio je Svetski servis crkava - rekla je saradnica „Intersosa“ Slavica Arsenov.

„Intersos“ je za otkup seoskih domaćinstava pružao finansijsku pomoć u iznosu od 6.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Radoslav Karanović (52) iz Drvara je trinaestogodišnju izbegličku golgotu konačno zamenio sopstvenim krovom nad glavom.

-Šta ima vrednije od toga da čovek ima svoju kuću. U njoj, sem mene i supruge, žive naša dva sina, snaja, dvoje unuka i moja majka. Avgusta 1995. godine izbegao sam na sever Banata jer u obližnjem Banatskom Velikom Selu imam poznanike. Poziv Mire Pejić (57) iz Novih Kozaraca da se smestim u njenu kuću oberučke sam prihvatio. Nisam stalno zaposlen pa se dovijam na razne načine. Nadničim kod drugih ljudi. Od imovine u Drvaru nemam više ništa, jer mi je sve porušeno i uništeno - kaže Karanović. Mira Pejić, sada već bivša vlasnica novog doma Karanovića, priča da kuća ima oko 80 kvadratnih metara, struju, vodu, plin i telefon.

- Ja imam vikendicu u Banji Badanji kod Loznice, gde sam i ranijih godina provodila veći deo vremena. Karanovići su čestiti i pošteni. Ne daj bože da iko više doživi izbegličku muku - kaže Pejićeva.

I za Milana Mikića (40) iz Bosanskog Grahova jučerašnji dan je bio od izuzetnog značaja, jer je i on dobio kuću.

- U Mokrinu sam svio porodično gnezdo. Imam ženu i dvoje dece. Zahvalan sam svima što mi se pružila ovakva prilika. Znam šta znači imati kuću, jer sam je imao pa izgubio - kaže Mikić.[ antrfile ]

BRIGA ZA IZBEGLICE

Saradnju sa „Intersosom“ lokalna samouprava je započela kada su zatvorena preostala dva kolektivna centra u kikindskoj opštini. Najsvetliji primer trajnog zbrinjavanja izbeglica u kikindskoj opštini realizovan je izgradnjom stambene zgrade u Bloku 35. Humani projekat sprovela je nemačka NVO „Help“ u saradnji sa SO Kikinda i lokalnim komesarijatom za izbeglice. Krajem maja pretprošle godine 24 porodice skućile su se u tom objektu, a švedska kancelarija za humanitarnu pomoć obezbedila je sredstva za kupovinu sedam kuća u Bašaidu kraj Kikinde.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.