U trci s vremenom pomaže plan od pet minuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U trci s vremenom pomaže "plan od pet minuta"

U doba kada se od nas zahteva da obavljamo dosta aktivnosti iz različitih obaveza, da budemo brzi i efikasni, rokovi mogu biti zastrašujući i to nas paralizuje. Vreme leti, a mi uvlačimo sebe u spiralu neuspeha.

Kažu da bogatstvo pripada onima koji ustaju rano. Mnogi se prepoznaju među onima koji kažu da imaju "previše" obaveza koje je neophodno obaviti u toku dana. Glavni problem je loša procena vremena koje je neophodno izdvojiti za ostvarivanje cilja i završetak obaveza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Mnogi pacijenti mi kažu da su prespori. Ne, oni su u zabludi. Moja mišljenje je da ljudi potcenjuju vreme koje je neophodno kako bi obavili svoj zadatak. Stoga je njihov problem to što imaju previše obaveza koje treba završiti za prekratko vreme", rekao je dr Bruno Koeltz, lekar i terapeut biheviorističkog ponašanja, autor knjige "Kako da ne ostavite sve za posle".

Kako bi pronašli efikasno rešenje potrebno je da budemo što realniji u proceni naših mogućnosti. Možemo, na primer, voditi evidenciju aktivnosti za nedelju dana. Drugim rečima, beležiti u svom dnevniku vreme neophodno za obavljanje raznih aktivnosti. Koliko vremena je potrebno da se popravi mašina? Da se našminkamo? Da proverimo svoju e-mail poštu? Da spremimo ručak, obavimo kupovinu, odvedemo dete u vrtić...? To će nam pomoći da bolje isplaniramo naš raspored".

Prvo treba da postavimo sami sebi pitanje: "Da li je pritisak koji me blokira prejak? Ili imamo premalo interesovanja za ono što radimo? Odgovori na to pitanje će nam pokazati kako da krenemo napred. Ideja je da postanemo svesni različitih koraka koji su potrebni da se postigne uspeh. Potrebno je napraviti prvi mali korak? Zatim preći na drugi ..."

Na primer, umesto da završite posao u kancelariji i da ste kod kuće, vi igrate igricu na kompjuteru... Šta god da je izgovor, tera vas da odugovlačite!

Bihevioristički plan podrazumeva "plan od 5 minuta". Pravilo je da se poslovne aktivnosti ne prekidaju ni više ni manje nego 5 minuta. Kada prođe ovih 5 minuta potrebno je istrajati dodatnih 5 minuta, itd.

Drugi plan podrazumeva hitnost. Ovo je veoma uobičajen plan u poslovnom svetu, osim što je u realnosti teško izvodljiv. Nekoliko studija je čak pokazalo da je pritisak štetan, i da smanjuje kreativnost. Međutim, kod nekih osoba, adrenalin je motivacioni pokretač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.