U toku molerski radovi u zgradi Muzeja Srema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2022, 13:12

U toku molerski radovi u zgradi "Muzeja Srema"

U toku su molerski radovi u zgradi "Muzeja Srema" u Sremskoj Mitrovici. Radovi se izvode u četiri izložbene prostorije, a ukupna površina iznosi 250m2. Ovi radovi predstavljaju nastavak renoviranja i krečenja, koje je započeto prošle zime. Sredstva za adaptaciju Muzej Srema je obezbedio u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Posle zgrade Galerije, nastavlja se adaptacija i drugih objekata kulture, što Mitrovčani pozdravljaju. Kako kažu ulaganje u kulturnu infrastrukturu, je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulaganje u samu kulturu, koja je obeležje i osnov jednog naroda, zaključuju Mitrovčani.

Radovi su bili neophodni, jer je zgrada stara, izgrađena je početkom 18 veka. Povremene intervencije nisu bile dovoljne, moralo se naći trajno rešenje probelma, kažu u ovoj ustanovi. Takođe, jedan od povoda za uređenje prostora je i priprema za veliku izložbu povodom obeležavanje 80 godina od stradanja Srba, Jevreja, Roma od ustaške NDH u Mitrovici tokom Drugog svetskog rata.

Zgrada "Muzeja Srema"je tokom godina menjala svoju namenu. U periodu vojne granice, kao administrativna vojno-graničarska zgrada, da bi potom dobila funkciju suda, koju je imala i u periodu Kraljevine Jugoslavije tokom 3. i 4.decenije 20.veka. Ovo je jedna od najtarijih, najgudovečnijih i najznačajnijih zgrada u Gradu, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

Predviđeno je da radovi budu završeni do kraja meseca, kažu u Muzeju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.