U toku Novosadsko BIG dečje leto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2018, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku Novosadsko "BIG dečje leto"

Novosadsko "BIG dečje leto" godinama je sinonim za kreativni i potpuno drugačiji letnji raspust. I ovog leta, mnogobrojna deca odlučila su da na zanimljivim radionicama, u okviru te manifestacije, uče i razvijaju svoje veštine.

U Centru za obrazovanje, izdavaštvo i prevođenje „Dva pera" deca su zakoračila u svet Diznijevih crtanih filmova i saznala zanimljivosti o životu i radu tog velikog umetnika. Kao na primer, da je još kao mali voleo da crta životinje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
„Zašto životinje? Zato što je živeo rekli smo na početku priče da je živeo sa roditeljima i sestrom na farmi i da je voleo životinje i onda je krenuo da crta životinje. Kada je malo odrastao, i kada je napunio 21. godinu, rešio je da napravi prvi crtani film koji se zvao parobrod Vili", kaže Miloš Bjelaković, Centar za obrazovanje, izdavaštvo i prevođenje „Dva pera".

„Danas sam naučila da je pre Volt Dizni bio čovek koji je zabavio ceo svet. On je napravio i sve ove knjige i sve crtaće, i njegov prvi dugometražni crtać je bio Snežana i sedam patuljaka, ali je bio u boji. Diznijeve filmove koje znam su Kralj Lavova, Aladinova čarbona lampa, Snežana i sedam patuljaka. Moj omiljeni lik je iz Princeze i Šabac. Zato što je dobra, lepa i sjajna kuvarica", dodaju deca.

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, deca su otkrila apstraktno i akciono slikarstvo, upoznajući se sa delima dva velika umetnika: Ede Murtića i Džeksona Poloka.

„Džekson Polok je imao teško detinjstvo kao mali i to detinjstvo je donelo puno agresije u njemu, i tu agresija ga je dovela da ga izbace iz škole, tako da je počeo da slika na drugačiji način, da svoje emocije iskazuje na papiru tako što prska boje po njemu. Inspirisao je Edu Murtiča da pravi agresivne slike, to jest da boju baca po platnu", kažu deca.

U kreativnom delu radionice i deca su pokušala da prskanjem boja iskažu svoje emocije.

„Izabrali smo plavu i zelenu boju, da bismo ovom slikom koju crtamo dokazali ljubav prema prirodi. Izabrali smo razne boje zato što tu ima i tuga, i sreća i radost što ovo radimo i što je zabavno. Najviše smo koristili rozu i ljubičastu, zato što smo mislilo da ljubičasta prikazuje zbunjenost, a roza nam je nekako sreća i radost", kažu deca.

Kreativno, šareno i zanimljivo - tako se može opisati ova radionica, ali i čitava manifestacija Novosadsko BIG dečije leto koja traje do kraja avgusta. Sve informacije o programu i druge možete pronaći na sajtu DKCNS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.