U svetu privreda u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2020, 08:46

U svetu privreda u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto

Kineska privreda, druga najveća privreda u svetu, ubrzala se u trećem tromesečju, potpomognuta oporavkom potrošnje početkom jeseni, a nakon šoka koji je prouzrokovao korona virus, pokazali su danas zvanični podaci.

Kineski BDP od jula do septembra porastao je 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je zavod za statistiku.

Istovremeno, velika većina zemalja sveta beleži privredni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pad.

Na tromesečnom nivou, od jula do septembra BDP je porastao 2,7 odsto, u drugom tromesečju bio je veći 11,5 odsto u poređenju sa početkom godine.

U periodu od januara do septembra aktivnosti su bile 0,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, prenosi portal Index.

Oporavak Kine od korona šoka počeo je već početkom proleća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju, pa je tako promet u maloprodaju u septembru porastao 3,3 odsto na godišnjem nivou, a u avgustu je porastao skromnih 0,5 odsto.

Industrijska proizvodnja skočila je u septembru 6,9 odsto, nakon 5,6-postotnog povećanja u prethodnom mesecu.

I ulaganja kompanija pokazuju primetne znakove oporavka, pa su tako ulaganja u fiksni kapital u prvih devet meseci bila veća 0,8 odsto nego u istom razdoblju 2019. godine, a u prvih osam meseci bila su niža 0,3 odsto.

Vlada je uvela niz mera kako bi podstakla rast i poduprla zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i poreske olakšice.

Kako se navodi, kineska privreda će jedina u grupi velikih privreda zabeležiti pozitivnu stopu rasta od 1,9 odsto, procenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U svijetu privrede u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2020

Kineska privreda, druga najveća privreda u svijetu, ubrzala se u trećem tromjesečju, potpomognuta oporavkom potrošnje početkom jeseni, a nakon šoka koji je prouzrokovao korona virus, pokazali su danas zvanični podaci.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.