U stanu kriju Mađinijevu violinu i ruski carski nakit

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U stanu kriju Mađinijevu violinu i ruski carski nakit

Violina iz 18. veka koju je italijanski majstor Paolo Mađini poklonio ruskoj carici Katarini Velikoj jedan je od najvrednijih predmeta u kolekcijama novosadskih antikvara.

Ta violina prepoznaje se po tome što je na poleđini instrumenta ugravirana kruna carske Rusije i posveta carici, a vredi nekoliko stotina hiljada evra. Ovaj Novosađanin od očiju javnosti čuva ne samo svoje blago, već i identitet, posebno zato što su ga pljačkaši već napadali, a pukom srećom se izvukao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo sa razbijenom glavom.

Iako je Subotica poznata po velikoj kolekcionarskoj tradiciji, Novi Sad ne zaostaje po broju i značaju kolekcija i kolekcionara. Pojedini u svojim vitrinama čuvaju vredne i veoma retke predmete poput Mađinijeve violine ili nakita iz carske Rusije, iz poznatih radionica Sazikova i Faberžea. Njihova vrednost je i po nekoliko stotina hiljada evra, a pošto su, kaže Sava Todorov, predsednika društva kolekcionara „Srpska Atina", već napadani i pljačkani, svoje dragulje drže daleko od očiju javnosti.

Jedan od vodećih kolekcionara u oblasti slikarstva i vajarstva je Novosađanin Đuro Popović. Njegova kolekcija umetničkih slika ima oko 700 vrednih dela srpskih umetnika iz 18. 19. i 20. veka. Milan Konjović, Bogdan Šuput, Vasa Pomorišac, Đorđe Jovanović, Uroš Predić, Krsta Hegedušić samo su neki od slikara čija dela se nalaze u Popovićevoj kolekciji. On nerado govori o ciframa, ali kaže da deo kolekcije, 80 slika upravo izloženih u Zrenjaninu, vredi oko tri miliona evra.

- U umetnosti nije bitan novac, već lepota i duh. Pa, ipak, sve što se uloži u dobra i poznata dela slikara niko neće izgubiti, jer tržište je takvo da cene rastu. Kolekcije moraju da se otvore, jer se u suprotnom nanosi šteta i ogromna nepravda autoru koji je radio za širu publiku- kaže Popović.

Po ljubavi prema kolekcionarstvu nadaleko je poznat Sava S. Todorov, predsednik Društva kolekcinara i ljubitelja starina „Srpska Atina", koje okuplja 370 članova. Među predmetima koje sakuplja, postoje i pravi rariteti, poput mačke od žada iz drevne Kine, ali i starih ikona. Todorov se poslednjih godina okrenuo sakupljanju relikvija, a izdvaja se njegova kolekcija krstova. U toj zbirci danas ima više od 500 različitih primeraka iz različitih vekova.

- Veliki broj kolekcionara pomalo je zatvoren u sebe i čuva svoju kolekciju. Kao društvo zalažemo se da se kolekcionari otvore i pokažu svoje kolekcije, ali mnogi se plaše od napada. Ja znam da ima vredne primerke, ali niko ne bi došao da me napadne zbog krsta, osim ako neko baš želi da ga ima u kolekciji - kaže Todorov.

Pola veka filatelije

Kolekcionarstvo ponekad traje i više od pola veka, a toliko dugo se filatelijom bavi Dušan Stankov iz Sremske Kamenice. Inače član Saveza filatelista Srbije od 1951. godine u svojim zbirkama ima oko 50.000 poštanskih markica.

- Zainteresovao sam se za poštanske markice još u osnovnoj školi u Kragujevcu. Prve markice, francuske, dobio sam u drugom razredu, početkom rata, od jedne devojke - studentkinje koja je, na žalost, kasnije stradala u Raciji. Nije toliko para potrebno za filateliju kada se skuplja serija, jer tek kasnije one dobijaju na vrednosti - kaže Stankov.

Neprocenjivo vredna slika na tavanu u Kisaču

Iako se retko dešava da se na nekom tavanu krije izuzetno vredan predmet, ipak je zabeleženo nekoliko takvih slučajeva. Prepričava se događaj kada je jedna žena iz Kisača prodala za 50 evra sliku koju je našla među stvarima u staroj kući. Danas, ova slika na tržištu se nudi za 15.000 evra, jer je neki nakupac otkrio da se zapravo radi o delu Mladena Jocića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.