U nedelju dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano u nedelju u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz.

Poenta ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, čija je ideja da se podrži i podstakne razvoj mađarske dramske literature, je da se za manje od 48 sati napišu tri dramska teksta koje potom izrežiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe. Ovo je događaj u kojem do izražaja dolaze brzina, kreativnost, maštovitost, brzomisleće glumačko biće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ove godine drame pišu: teatrolog i pisac Tamaš Olah, pesnikinja Monika Čik i novinarka i pesnikinja Viktoria Toma. Predstave režiraju reditelj i koreograf Deneš Debrei, reditelj Sardar Tagirovski i glumac Bela Kalo.

Pisci se okupljaju sutra ujutro u 9 sati, kada se iz šešira izvlači naslov (u šešir se ubace iseckani naslovi iz dnevnog lista "Mađar so" od tog dna). Pisci se potom povuku da tokom dana - do 17 sati - napišu tri drame. Drame su u međuvremenu prevode i štampaju a od 19 sati okupljaju se glumci kada se iz šešira izvlači ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi, koji će reditelj sa kojom ekipom raditi kao i prostor u kojem će se pripremati predstave. Posle toga, glumci preko noći uče tekst a reditelji osmišljavaju koncepciju predstave. Sutradan ujutro počinje veliki posao jer do 19 sati treba napraviti tri predstave, koje se izvode pred publikom, jedna za drugom u nizu.

Predstave ocenjuje žiri, ove godine u sastavu: glumica Gabriela Jonaš, dramaturg Erne Verebeš i pesnik Ištvan Tari. Biraju najboljeg pisca, reditelja, predstavu, glumca u glavnoj i sporednoj ulozi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca za vikend u Novosadskom pozorištu

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2018

Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano ovog vikenda, 20. i 21. januara, u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz...Tokom ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, za manje od 48 sati napišu se tri dramska teksta, koje potom režiraju tri reditelja sa tri različite glumačke...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.