Izvor: Magyar Szó, 27.Feb.2016, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju se nastavljaju radovi u Arači

Ministarstvo za kulturu i informisanje je sredinom nedelje objavilo konkurse za finansiranje i sufinansiranje projekata čiji je cilj očuvanje građene kulturne baštine. Stručnjaci su se nedavno u Novom Bečeju okupili kako bi odredili koji projekti treba da imaju prioritet na konkursima. Na sastanku je, između ostalih, prisustvovala i Aleksandra Fulgoši, zamenik ministra za kulturu i informisanje, Zoran Vapa, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Milan Kovačević, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Matija Kovač, zamenik gradonačelnika Novog Bečeja.

Zoran Vapa je izjavio da pored dugoročnih projekata postoje i oni koji će biti započeti tek ove godine.

- Od dugoročnih projekata najvažniji je nastavak radova u Arači. Ovaj spomenik kulture nije važan samo za Srbiju već i za mađarsku manjinu. Već godinama radimo na građevinskom očuvanju ovog hrama, ali pošto Arača nema značaj za samu crkvu, već i za čitavo naselje. Prošle godine smo pokušali da označimo i granice ovog naselja, koje su nevidljive na površini. Ove godine želimo preko arheoloških iskopa da otkrijemo ovo naselje, a istovremeno želimo i da nastavimo sa obnovom crkve – izjavio je Vapa.

Radovi na obnovi crkve će započeti verovatno u maju mesecu.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.