Izvor: Magyar Szó, 09.Jul.2012, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U duhu neprihvatljivo, administrativno pogrešno

Grupa mađarskih intelektualaca okupljenih u nedavno formiranoj neformalnoj grupi „Krug Naplo“ ocenila je da je jedino prihvatljivo i pravilno rešenje da oni koji su srednju školu završili na mađarskom jeziku, odnosno da svi oni koji žele da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku mogu na bilo kojem fakultetu Univerziteta u Novom Sadu da koriste tu mogućnost. Navodi se, takođe, da u onim specifičnim situacijama kada – kao na Pravnom fakultetu – prema raspisanom konkursu prijemni ispit treba da se polaže iz književnosti i jezika, čak i ako se testovi dobijaju u mađarskom prevodu, ispit ne treba da bude iz srpskog jezika i književnosti, nego iz mađarskog jezika i književnosti, jer na taj način može da dođe do izražaja pravo svih kandidata na jednake šanse i na taj način može da bude izražen u zemlji deklarisan princip ravnopravnosti.

Nastavak na Magyar Szó...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na mađarskom, ali iz srpskog

Izvor: Magyar Szó, 09.Jul.2012

Polagati prijemni na mađarskom, ili iz mađarskog – ogromna razlika. To je pouka prijemnog ispita održanog na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Fakultet se, naime, formalno pridržavao pokrajinske odluke, prema kojoj pripadnicima nacionalnih zajednica treba omogućiti da prijemni polažu...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.