U Zavodu za javno zdravlje Pančevo instalirani instrumenti i oprema za analizu kvaliteta zemljišta i vodotokova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2022, 12:01

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo instalirani instrumenti i oprema za analizu kvaliteta zemljišta i vodotokova

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo instalirani su instrumenti i laboratorijska oprema za analizu kvaliteta zemljišta i vodotokova u Južnom Banatu i Temišvarskom regionu. Nabavljeni su u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije čiji je nosilac Regionalna razvojna agencija Južni Banat.

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo instaliran je tečni hromatograf i predstavljena oprema koja će se koristiti za laboratorijska ispitivanja u okviru projekta prekogranične >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnje Srbije i Rumunije .Ispitivaće se uticaj poljoprivrede na prirodne resurse prevashodno vovodotokove i zemljište u regionu Južnog Banata i Temišvara.

”Mi ćemo na ovim instrumentima raditi pesticide I njihove metabolite u već prikupljenim uzorcima vode i zemljišta.Pored toga na tom instrumentu mogu da se rade analize raznih organskih jedinjenja, antibiotici, toksini .. Nadamo se da ćemo razviti metode i za druge analize i da ćemo i njih raditi", kaže Nenad Zarić, naučni saradnik na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Zemljište će se uzorkovati na 50 lokacija jedan put po svakoj sezoni a voda na 25 lokacija jednom mesečno.

”Uradićemo analizu na pesticide u Srbiji dok će rumunski partner uraditi analizu na toksične I teške metale.nakon toga ćemo napraviti knjigu smernica u kojoj ćemo savetovati poljoprivrednike šta bi od pesticide trebalo izbaciti ukoliko ih ima previše", rekao je Nenad Zarić.

Organizovana je i obuka za rad na novoj opremi za članove Regionalne razvojne agencije Južni Banat i zaposlene u Zavodu za javno zdravlje Pančevo .

Vrednost projekta pod nazivom“Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“je oko milion i 125 hiljada evra. Finansira se iz IPA fondova a deo sredstava obezbedio je i Pokrajinski sekretarijat za finansije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.