U Vršcu održan Intenzivni kurs saksofona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2018, 04:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vršcu održan Intenzivni kurs saksofona

Od 24. do 28. avgusta po prvi put je u Vršcu održan "Međunarodni intezivni kurs saksofona". Dvanaest polaznika iz tri zemlje, uz tri predavača, bavilo se različitim aspektima sviranja saksofona i bolje upoznalo ovaj instrument. Kurs je završen koncertom saksofonista i podelom sertifikata polaznicima.

Jan svira saksofon već 4 godine, i konstantno usavršava svoje poznavanje ovog instrumenta i umeće muziciranja na njemu. Sada je, sa još jedanaest mladih muzičara iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Makedonije i Hrvatske, uspešno završio i petodnevni intenzivni kurs saksofona koji je održan u Vršcu.

"Mnogo mi je značilo, jer sam dobio poticaj da više vježbam. Naučio sam mnogo, upoznao nove drugare, svirao druge instrumente", objašnjava trinaestogodišnji Jan Pećo iz Imotskog iz Hrvatske.

Svi polaznici su učenici i studenti muzičkih škola, uzrasta od 12 do 19 godina, a najviše im je, kako kažu, značio rad u grupi.

"Najbolji utisak na kampu je bilo sviranje u kamernim sastavima, pošto nema škole u Srbiji koja ima sve ove instrumente koje smo imali prethodnih pet dana na kampu, tako da je sad nekome bilo prvi put da ima priliku da svira u kamernom sastavu", objašnjava Draško Korać, iz Subotice.

Kurs se, uz logističku podršku Muzičke škole "Josif Marinković", odvijao u Domu učenika srednjih škola u Vršcu, kroz, kako je već pomenuto, individualnu nastavu i rad u kamernim sastavima, a ideja je potekla od Srđana Paunovića, nastavnika saksofona u vršačkoj MŠ.

"Ovo je neki model seminara koje sam ja pohađao dok sam studirao i usavršavao se, tako da sam rešio da to nakon svojih studija probam da prenesem dalje i da to zaživi i kod nas. Prvi put se u Vršcu održava ovakav tip seminara, mislim da će im dati neke dodatne informacije, kao i podsticaj da dodatno unaprede svoje sviranje", kaže Srđan Paunović.

Sa polaznicima su radili i korepetitor Kosta Knežević, i predavač Lovro Livajić iz Hrvatske, koji su prijatno iznenađeni reakcijom polaznika i uspešnošću kampa.

"Ovo što smo mi radili zapravo nije posao za dva profesora, kako se na kraju ispostavilo, ali uspeli smo izgurat. Ali ne bismo uspeli da nije bilo njih, jer su jednostavno stalno vježbali, i to je nama dalo nekakav poticaj da nastavimo i izguramo ovo do kraja, koliko god je moguće", napominje Lovro Livajić.

Sve naučeno, prezentovano je na završnom koncertu u u zgradi Konkordija Gradskog muzeja Vršac, nakon čega su uručene i diplome polaznicima. Postoji namera da ovakvi kursevi u Vršcu postanu tradicija, pa će Vrščani imati još prilika da uživaju u muziciranju saksofonista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.