U Vojvodini 3.000 prijavljenih milionera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini 3.000 "prijavljenih" milionera

NOVI SAD - Više od 1,39 miliona dinara godišnje zaradi 3.184 Vojvođana, koliko ih je prijavilo porez na godišnji prihod Poreskoj upravi. Najviše zarađuju ekonomisti, direktori, inženjeri, ali i profesori univerziteta i viših škola. Kako saznajemo u u novosadskoj filijali Poreske uprave, za plaćanje poreza u Vojvodini se prijavilo 3.184 građana čiji su prihodi veći od 1.394.000 dinara godišnje. Od toga, u Novom Sadu krije se 1.362 milionera, piše "Blic".

"Broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijavljenih veći je za desetak odsto nego prošle godine, ali to ne mora neizostavno da znači da su se zarade povećale. Prošle godine samostalno se prijavilo 2.877 ljudi, ali je nakon kontrole otkriveno još 1.711 milionera koji su svoje prihode pokušali da zataje, tako da postoji mogućnost da su se ove godine, znajući da plaćanje poreza ne mogu izbeći, javili na vreme", kaže Zoran Radoman, direktor Poreske uprave u Novom Sadu.

Za plaćanje poreza prijavilo se 215 Zrenjaninaca. Poreska uprava u ovom gradu prihvatila je 189 prijava, pošto se 26 Zrenjaninaca „preračunalo", jer su njihovi godišnji prihodi, kada se odbiju doprinosi, manji od 1.394.000 dinara. Prema računici zrenjaninske Poreske uprave, samo u ovom gradu biće naplaćeno 20 miliona dinara poreza na prihod.

Prema rečima direktorke zrenjaninske Poreske uprave Mirjane Baste, lista poreskih obveznika po osnovu ličnih primanja nije konačna, jer će određeni broj milionera koji prijavu nisu podneli u zakonskom roku do 31. aprila isplivati na površinu posle naknadne detaljne provere.

Više od deset miliona dinara prošle godine zaradilo je četvoro zrenjaninskih preduzetnika. Među milionerima, pored ovo četvoro vodećih čija imena ostaju tajna, nalaze se još 23 preduzetnika sa znatno manjim zaradama. Pored preduzetnika poresku prijavu popunilo je 66 radnika NIS-a i „Telekoma" koji su sporazumno prekinuli radni odnos i uzeli otpremnine. Među ostalim oporezovanim milionerima ima 20 ekonomista, šest pravnika, 34 inženjera, sedam univerzitetskih profesora, dva lekara i isto toliko sudija Vrhovnog suda, tri pilota, dva republička poslanika, dva revizora, osam direktora, tri komercijaliste i jedan novinar.

U Subotici se za plaćanje poreza na prihod prijavio 241 milioner. Konačna obrada podataka trajaće još nedelju do dve, ali već sada se zna da je najviše obveznika među univerzitetskim i profesorima viših škola, ekonomista, inženjera, službenika, direktora i privatnih preduzetnika. Zna se, takođe, da je najveći prihod prijavio jedan subotički privatni biznismen, ali u Filijali Poreske uprave nisu hteli da saopšte njegovo ime.

Poreskoj upravi u Kikindi 68 građana prijavilo je da su tokom prošle godine zaradili više od 1,39 miliona dinara. Među najbogatijima je 50 muškaraca i 18 žena, a samo jedan milioner je strani državljanin, dok ostali imaju prebivalište u ovom gradu. Među kikindskim milionerima najviše je ekonomista, a jedan od njih je prošle godine najviše zarađivao i za oporezivanje je prijavio sumu od osam miliona dinara. Više od skoro 1,4 miliona lane su zaradili i pojedini preduzetnici, tehnolozi, inženjeri, pravnici, ali među poreskim obveznicima ima i onih koji su od formalnog obrazovanja stekli samo diplomu srednje škole, ali nesumnjivo da poseduju veliko znanje i veštine koje im omogućavaju dobru zaradu.

Među Somborcima ima 86 milionera, ako je suditi po poreskim prijavama, tri više nego prošle godine. Među prijavljenima 13 je ekonomista, devet inženjera agronomije, tehnologije i građevinarstva, šest službenika, koliko i preduzetnika, pet je magistara nauka, četiri profesora, dok ostali milioneri spadaju o kategoriju „ostalo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.