U Srebrenicu treba da ide patrijarh

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Srebrenicu treba da ide patrijarh"

Glavni urednik lista "Danas" Zoran Panović i Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose ocenili su u emisiji "Pravi ugao" RTV-a da bi odlazak najviših zvaničnika Srbije, ali i srpskog patrijarha na obeležavanje dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici bio važan simbolički gest kojim bi se odao pijetet žrtvama i poslala poruka regionu.

Zoran Panović ocenjuje da aktuelna polemika u javnosti o rezolucijama o Srebrenici pokazuje da su narodi regiona nespremni da se suoče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa prošlošću, ali je uveren da će se posle ove bure u javnosti stvari na kraju vratiti u kolotečinu.

"Ovo je godina u kojoj se obeležavaju tri teška jubileja: Srebrenica, Oluja i Dejton. Poenta je da pomirenja nema dok se ne uđe u suštinu, a to je da rat 90-ih nije bio idoeloški, već verski i etnički rat. I mislim da bi odlazak patrijarha u Srebrenicu bio veliki potez i doprinos pomirenju, kao što bi to bio odlazak pape u Jasenovac. A kad je u pitanju odlazaka premijera Aleksandra Vučića, mislim da će uz sve pritiske ipak morati sam da donese tu odluku", kazao je Panović.

Povodom najava da će se Vlada Srbije izjasniti o predloženoj britanskoj rezoluciji koju će razmatrati Ujedinjene nacije, on je kazao da mnogi ministri zapravo nemaju šta da kažu o rezoluciji jer su isključeni iz odlučivanja na tom nivou. Dodao je da ovom pitanju odlučuje uzak krug, te da je pitanje da li se u tom krugu nalazi i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, navodeći da je ova rezolucija u drugi plan bacila njegovu rezoluciju o Kosovu.

I prema rečima Nenada Đurđevića, 20. godišnjica genocida u Srebrenici je težak datum, bitan za suočenje sa tim zločinima, dok bi odlazak i premijera i predsednika Srbije i srpskog patrijarha u Srebrenicu bio simbolički zančajan za pomirenje u regionu.

"Međutim, ovde se stvari stalno kontaminiraju politizacijom, jer se igra na tu vrstu emocije koja vodi neracionalnim reakcijama. Tako se sad zbog nekih interesa ponovo polemiše i o Drugom svetskom ratu. Kad vladaju ljudi koji nisu odgovorni i kad postoje takve interesne grupe, onda dolazimo u situaciju da dobri postaju loši i obrnuto", ocenio je Đurđević.

On je istakao da su suočavanje s prošlošću, pomirenje i regionalna stabilnost preduslov razvoja.

Na pitanje da li najavljene rezolucije nagoveštavaju i promenu odnosa u Bosni i Hercegovini, Đurđević je kazao da mora da se pronađe rešenje da Bosna i Hercegovina funkcioniše, jer, kako je naveo, to sad teško ide.

"A da li to znači promenu Dejtona, to je drugo pitanje. Bitan je konsenzus svih strana. Nije rešenje da se rezolucija o Srebrenici čita na drugi način", smatra on.

Panović smatra da strahovi od ukidanja Republike Srpske nisu realni, ali da je moguće da se taj entitet ustavno-pravno relativizuje. On kaže da je očigledno da Dejton ima strukturalnu grešku jer BiH ne može da se razvija. Ocenio je i da raspad BiH ne bi bio dobar za srpske nacionale interese, uz opasku da i Srbija i Hrvatska imaju visok stepen odgovornosti u vezi stabilnosti BiH.

Komentarišući poruke pojedinih političara da bi Srbija trebalo da zatraži od Rusije da uloži veto prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u UN, Đurđević je kazao da nisu primereni zahtevi da neko stavi veto na osudu zločina i da bi to moglo biti kontraproduktivno. Smatra da bi to išlo i u pravcu destalizacije Bosne, a što, kako je kazao, odgovara samo onome ko želi da uspori ili zakoči proces evrointegracija Srbije.

Panović, pak, ocenjuje da je prebrojavanje koliko puta se pominje reč genocid u rezoluciji morbidno, te da je naša diplomatija zakasnila u pogledu eventualnih predloga vezanih za korekciju tog teksta. On je naveo da je list Danas odavno objavio da se ta rezolucija piše, te da je uveren da su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i premijer Aleksandar Vučić takođe imali te informacije.

"Ti zahtevi za ruskim vetom nisu dobri, ispašće da je to deo paketa prodaje NIS-a", kazao je Panović, dodajući da je bizarno da tražimo od Rusije da nas odbrane od onih kojima želimo da se pridružimo.

On je ocenio i da su nelogične reakcije na hapšenja Ramuša Haradinaja i Nasera Orića, jer je kako je kazao, "posle kukanja da zapad štiti te ljude, suludo reći da ih sad hapse da bi nama nešto naštetili".

"Vreme je da se vidi da li su te poternice realne, da li su pisane na činjenicama ili samo politički. U slučaju Orića, postoji sporazum o razmeni dokaza vezanih za ratne zločine, i treba te dokaze da ustupimo BiH da oni procesuiraju Orića. To je put koji vodi saradnji u regionu. U pogledu Haradinaja, moram podsetiti da je lista Srpska htela da uđe s njim u koaliciju", ukazuje Đurđević.

On dodaje i da je Haradinaju suđeno u Hagu i da je oslobođen, ali da ne vidi da se pred našim pravosuđem vodi proces protiv njega.

I Đurđević i Panović ocenjuju da su briselski razgovori ključni za stabilnost regiona, te da bi dogovor oko preostalih pitanja bio najbolji signal. Đurđević je u tom pogledu ukazao da Srbija na Kosovo izvozi više nego u Rusiju, odnosno da je vrednost tog izvoza oko 500 miliona dolara.

Obojica sagovornika Pravog ugla osudili su najavu mađarskih vlasti o podizanju ograde na granici sa Srbijom zbog velikog priliva migranata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.