U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2020, 06:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR, tradicionalno je organizovalo skupove u više od 30 gradova širom Srbije, sa ciljem da se pruži podrška svakom detetu koji se bore s karcinomom i njihovim roditeljima.

U NURDOR-u kažu da poslednji podaci iz 2016. godine pokazuju da u Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka i navode da je cilj današnjeg okupljanja da se pošalje poruka svakom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obolelom detetu i njihovim roditeljima da je zajednica uz njih.

"U Srbiji, nažalost, ne postoji kancer registar i mi ovim putem apelujemo na državu da se stanje po tom pitanju promeni, kako bi se pružila šira podrška", kaže za Tanjug Tamara Klarić iz NURDOR-a.

Centralna manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana dece obolele od raka održana je uz muzički program u Knez Mihailovoj ulici, na platou kod Delijske česme, gde su se na štandovima prodavali razni suveniri i uz mnogo osmeha poklanjali zagrljaji, a sve donacije namenjene su novoj Roditeljskoj kući u Beogradu.

Pod sloganom "Zagrli snažno", mladi izlečeni od raka simbolično su kod Delijske česme poslali balon u obliku srca u vazduh, a nakon toga usledili su zagrljaji podrške za sve mališane koji se leče od raka.

NURDOR je tokom 2019. godine uspeo da pokrene aplikaciju "Pruži korak" u kojoj je učestvovalo vise od 560.000 ljudi i preko 60 donatora, a uz pomoć kojih je obezbeđeno pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu.

Roditeljska kuća rešiće pitanje smeštaja dece obolele od raka i njihovih porodica, koje zbog lečenja moraju duže da borave u Beogradu.

"Imamo veliki broj volontera koji predstavljaju suštinu našeg rada. Moguće je uvek pomoći, kako u svojstvu građana, tako i u ime kompanija", rekla je Klarićeva.

Jedan od roditelja čije je dete uspešno izlečeno od leukemije, Ljubiša Stanić, kaže da je u NURDOR-u već 15 godina volonter i dodaje da je važno da se pošalje poruka svim roditeljima da nada postoji i da se ne odustaje u dugotrajnoj i teškoj borbi.

Dusan Zlatanović iz Zemuna ima 20 godina i pre šest godina je pobedio rak štitne žlezde, a za Tanjug kaže da je srećan jer je zdrav i dodaje da je od izuzetnog značaja da svako u toku lečenja ima pozitivan stav.

"Vršnjacima bih poslao poruku da imaju razumevanja i da podržavaju svakog ko se nađe u takvoj borbi", kaže Zlatanović.

Tokom 16 godina rada udruženja NURDOR, uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj Srbiji, kao i u modernu medicinsku opremu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.