U Srbiji ima preko 5.100 tona opasnog otpada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji ima preko 5.100 tona opasnog otpada

Prema podacima Ministarstva, u firmama u restrukturiranju i stečaju u Srbiji ima 5.100 tona opasnog industrijskog otpada koji je potrebno ukloniti. Ukljanjanje oko 1.000 tona opasnog industrijskog otpada zatvorene fabrike Prva iskra iz Bariča biće završeno početkom septembra, a do kraja godine opasan otpad biće uklonjen sa još 11 mesta u Srbiji, rekli su danas u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarska poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Snežana Bogosavljević Bošković rekla je novinarima prilikom obilaska radova na uklanjanju otpada u Bariču kod Obrenovca da je za 12 projekata uklanjanja dugogodišnjeg industrijskog otpada izdvojeno 230 miliona dinara.

"Taj posao se prvi put ove godine realizuje i lokacija Prve iskre iz Bariča je jedna od prioritetnih zbog izuzetno velike količine otpada, ali i položaja na na obalama Save, uzvodno od Makiša, gde se nalaze fabrike pijaće vode za Beograd", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je "prava sreća" da prošle godine poplavni talas nije zahvatio lokaciju na kojoj se nalazi opasan otpad bivše fabrike hemijske industrije u Bariču, kod Obrenovca.

Bogosavljević Bošković je rekla da će uskoro biti završen i posao izmeštanja 120 tona opasnog otpada sa lokacije Ekogasa MGS iz Šapca, a za još 10 lokacija, među kojima su Hemijska industrija Župa iz Kruševca, Viskoza iz Loznice, Zorka obojeni metali iz Šapca, IMT, nedavno su potpisani ugovori i biće očišćene za 120 dana.

"Vlada Srbije je prepoznala važnosti rešavanja pitanja industrijskog otpada i prva počala da se bavi tim problemom. Značajne količine otpada biće uklonjenje ove godine, a taj posao će biti nastavljen i u narednoj godini", rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Posao uklanjanja opasnog industrijskog otpada iz Prve iskre u Bariču obavlja kompanija Junirisk (Yunirisk) koja će najveći deo tog otpada neutralisati i pretvoriti ga u proizvod za cementnu industriju, rekao je direktor za ekologiju u Junirisku Slobodan Aranđelović.

Aranđelović je dodao i da će između 100 i 150 tona kosorba, smeše aluminijum-hlorida i bakar-hlorida u toluolu, biti izvezeno u Nemačku jer u Srbiji nije moguće pretvariti tu smešu u neopasan materijal.

Predsednik beogradske optšine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je će uklanjanje otpada koji je predstavljao opasnost po živote ljudi i životnu sredinu omogućiti da se na prostoru Prva iskre realizuje projekat izgradnje fabrike automobilskih delova kompanije Meita industris.

Čučković je rekao da je prema ugovoru predviđeno da Meita investira 60 miliona evra u izgradnju fabrike i zaposli 1.400 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija ima 5.100 tona opasnog otpada

Izvor: Radio 021, 20.Avg.2015

Prema podacima Ministarstva, u firmama u restrukturiranju i stečaju u Srbiji ima 5.100 tona opasnog industrijskog otpada koji je potrebno ukloniti...Uklanjanje oko 1.000 tona opasnog industrijskog otpada zatvorene fabrike Prva iskra iz Bariča biće završeno početkom septembra, a do kraja godine opasan...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.