Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2021, 15:14

U Ruskom Selu kamp za očuvanje običaja i tradicije Mađara u Vojvodini

Čak 95 devojčica i dečaka učestvuje na ovo nedeljnom etno-kampu, koji već dve decenije organizuje ruskoselsko udruženje "Torontal". Očuvanje starih zanata, običaja i tradicije Mađara u Vojvodini je glavni povod letnjeg okupljanja u Ruskom Selu, a deca imaju priliku za druže i igru. Mađarski Nacionalni savet je ruskoselski etno-kamp uvrstio u manifestacije od posebnog značaja.

Pustovanje, rezbarenje drveta, izrada grnčarije, nakita od perlica, vez samo su neke od radionica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ovogodišnjem dečjem etno-kampu udruženja "Torontal". Prostor etno-kuće u Ruskom Selu idealan je za rad po grupama, a devojčice i dečaci su krajnje studiozno prionuli na posao.

Iz poznatih razloga, prošlogodišnji, 20. etno-kamp organizovan je sa svega 10-ak učesnika, ali je tradicija održana. Čini se da je, ipak, ovogodišnji etno-kamp pravi jubilarni.

"A ono što je i najvažnije je činjenica da ove godine imamo 95-toro dece. Ovo dvorište ponovo živi, ponovo je tu izuzetno puno dece. Bilo gde da krenete u ovom našem prostoru, nailazite na grupu dece- na jednom mestu rade rezbarenje, na drugoom vezivanje perlica, na trećem pustovanje", kaže Šandor Talpai, predsednik udruženja "Torontal", Rusko Selo.

Pored igre, mladi učesnici etno-kampa imaju priliku da se nauče nove veštine, da saznaju nešto više o starim zanatima, običajima, tradiciji.

"Imamo ovde sijaset stvari koje deca neće imati priliku da nauče u svom životu. Zato je ovaj kamp popularan i, moram da kažem, da je i najmasovniji u Vojvodini", kaže Šandor Talpai, predsednik udruženja "Torontal", Rusko Selo.

Ruskoselski etno-kamp organizuje se uz podršku Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, kao i mađarskog Nacionalnog saveta, koji je kamp uvrstio u manifestacije od posebnog značaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.