Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2023, 17:41
U Novom Kneževcu okasnila setva paprike
Na severu Vojvodine, u Novom Kneževcu počela je setva industrijske crvene paprike. Ovo povrće sorte H6 poznato je po kvalitetu. Hladno vreme i mnogo padavina odložili su radove zakazane za kraj marta.
Prema oceni stručnjaka, ako u narednom periodu bude više sunca i nešto kiše, može se očekivati dobar rod i crvena paprika biće neizostavni začin u kuhinjama u Srbiji, ali i širom Evrope.
Diplomirani inženjer zaštite bilja Tima Jovanov iz Novog Kneževca gaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovu kulturu gotovo četiri decenije.
"Možda će nas sad poslužiti i dalje dobro vreme, pošto smo sad posejali. Videli ste i sami kad smo posejali, seme je položeno u vlažni deo, znači dva do tri santimetra. Ima vlage, očekuju se više temperature i mislim da će to uticati, možda i bolje uticati na to da paprika relativno brzo nikne… ako brže nikne, onda će biti jača i mislim da može da bude dobar početak", kaže on.
Nekada su Jovanovi sejali povrće na sedam jutara zemlje, u novije vreme obrađuju samo jedno jutro.
"Stvarno je postojalo više radne snage. Najveći nam je problem berba….kada dođe berba, onda to treba u kratkom vremenskom period odraditi. To mi sami radimo, to je nama i ekonomska dobit i hobi. Tu smo videli sebe, da možemo da pružimo narodu jedan vrstan kvalitet, a to je mlevena začinska paprika", kaže Jovanov.
Pored nadaleko čuvene paprike, Jovanovi na imanju gaje i nekoliko drugih vrsta povrća: paradajz, rotkvicu, šargarepu i zelen i ono ima izuzetan kvalitet, poručuje naš domaćin.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...