U Mokrinu održana prva sednica Vladinog Saveta za kreativne industrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mokrinu održana prva sednica Vladinog Saveta za kreativne industrije

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, osnovala je danas Savet za kreativne industrije. Sa prvog sastanka tog tela, održanog u Mokrinu kod Kikinde, kostatovano je da su te industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i predstavljaju veliku šansu za brži razvoj zemlje.

Kreativne industrije u našoj zemlji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25 do 44 godine, a veliki broj čine žene. Tu spadaju stari zanati, muzika, film, fotografija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radio, televizija, dizajn, marketing, digitalizacija, IT softver, arhitektura, izdavaštvo, knjige, novine, magazini, galerije, vizuelne i izvođačke umetnosti. Zato je i osnovan Savet za kreativne industrije kako bi došlo do još bržeg razvoja te privredne grane.

''Želim da vidim Srbiju koja pokazuje svoje najlepše lice svetu, lice koje mi imamo i koje će ovaj savet pokazati, pre svega meni kako bih videla šta je to što mi možemo da učinimo kako bi podržali ovakvu Srbiju'', rekla je predsednica Vlade Republike Srbije.

U novoosnovanom Savetu su i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u našoj zemlji poput Exit fondacije, Srpske filmske asocijacije, a sa razlogom je osnovan u Mokrinu, u "Mokrin kući" poznatoj kao "oazi za digitalne nomade".

Ivan Brkljač iz ''Mokrin kuće'' kaže:

''Za one koji ne znaju ''Mokrin house'' je prvi Co living prostor u Srbiji, jedan od prvih ruralnih prostora u Evropi. Zaista smatram da smo pioniri u našoj industriji gde u ovo malo mesto dolaze ljudi iz celog sveta. Do sada je bilo preko 700 individualaca, iz preko 45 zemalja''.

Kreativne industrije veoma su značajne za stvaranje Srbije, kao zemlje kreativnosti i inovativnosti, ali i dobrog mesta za život i rad stručnjaka.

''To je primer kako vaninstituacionalne i institucionalne organizacije mogu da sarađuju i doprinesu da naša kultura i nasleđe, kao i savremena produkcija mogu i treba da rade zajedno'', ističe Tijana Palkovljević Bugarski, iz Galerije Matice srpske.

Na Savetu je istaknuto da ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP-a i da su dostigli 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz prosečan godišnji rast od 6,4 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić osnovala Savet za kreativne industrije

Izvor: B92, 23.Mar.2018

Mokrin -- Premijerka Ana Brnabić je osnovala Savet za kreativne industrije i prvi sastanak održala u 'Mokrin kući' u Mokrinu...Brnabić je rekla novinarima da je osnovala taj Savet pošto su kreativne industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i predstavljaju veliku šansu za brži razvoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.