U Inđiji najjeftiniji gas u Vojvodini

Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Inđiji najjeftiniji gas u Vojvodini

INĐIJA - U opštini Inđija traže načine da 8.500 aktivnih potrošača što lakše podnese drastična poskupljenja cene gasa. Distributer „Ingas" je pre četiri godine maržu zaračunavao 20 odsto. Potom je ona smanjena na 15, zatim na deset, a od pre dve nedelje domaćinstva maržu plaćaju osam, a privreda deset odsto. Kupovinom detektora za otkrivanje curenja gasa gubici na mreži su smanjeni sa osam na svega tri odsto.

Inđija je jedna od retkih opština u Vojvodini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojoj su gasifikovana sva naseljena mesta i sve industrijske zone. „Ingas" je, posle vladinog odobrenja da se cena gasa može povećati za 69 procenata, ovaj energent povećao na oko 40 odsto, a potrošači račun mogu platiti u 12 mesečnih rata.

- Domaćinstva u Inđiji gas sada plaćaju 36,62 dinara, a industrija 37,78 dinara. Poštovali smo preporuke lokalne uprave u protekle četiri godine i postupno smanjivali maržu, koja od pre dve nedelje za domaćinstva iznosi svega osam odsto, a za privredu 10. To smo mogli jer smo značajno smanjili gubitke na mreži. Nabavili smo najsavremenije detektore koji otkrivaju curenje gasa pod zemljom, a jednom godišnje pregledamo sve kućne instalacije kako bismo otkrili curenja gasa. Osim toga, redovno baždarimo instrumente, pa smo gubitke na mreži od 7,9 smanjili na oko tri odsto - kaže Željko Trbović, direktor „Ingasa".

„Ingas" zapošljava 27 radnika koji brinu o 350 kilometara gasne mreže i 8.500 priključaka. Svi potrošači mogu da preko kol centra i „Sistema 48" ukažu na eventualne propuste, a preduzeće je dužno da u roku od 48 sati interveniše. Naplata od 92 odsto govori o pozitivnom odnosu građana prema ovom preduzeću.

Posle najave „Ingasa" da će kupiti termostate i tajmere, pre svega za škole, lokalna uprava je najavila kontrolu svih ustanova i javnih preduzeća, jer postoje informacije da neka od njih neracionalno troše gas. Neki višak toplote puštaju kroz prozore.

U Čoki prete potrošačima

Oko 800 domaćinstava u Čoki dobilo je račune za utrošen gas, a njegova cena je sa 27,23, povećana na 41,28 dinara, ili za 51,60 odsto. JKP „Čoka" upozorava da svi potrošači račune moraju da izmire do 17. novembra, jer će u suprotnom biti isključeni. Ne odobrava se ni plaćanje u dve rate, s obrazloženjem da JKP „Čoka" dug „Srbijagasu" mora platiti odjednom.

N. K.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Inđiji najjeftiniji gas u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008

INĐIJA - U opštini Inđija traže načine da 8.500 aktivnih potrošača što lakše podnese drastična poskupljenja cene gasa...Distributer „Ingas" je pre četiri godine maržu zaračunavao 20 odsto. Potom je ona smanjena na 15, zatim na deset, a od pre dve nedelje domaćinstva maržu plaćaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.