U Francuskoj počinje ispitivanje lečenja Kovida krvnom plazmom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2020, 08:22

U Francuskoj počinje ispitivanje lečenja Kovida krvnom plazmom

U Francuskoj uskoro počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su prebolele Covid-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti", objavile su u subotu ustanove koje će sprovoditi testiranje.

"To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboleli Covid-19, a koja sadrži antitela na virus i koja bi taj imunitet mogla preneti na pacijenta koji boluje od Covida-19", navodi se u zajednickom saopštenju Pariske univerzitetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << klinke, Francuskog zavoda za krv i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje, javila je Hina, aprenosi portal Index.

"Krvna plazma osoba koje su prebolele Covid-19 sadrži antitela koja je njihov organizam razvio. Ta antitela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom", veruju stručnjaci.

Rezultati se očekuju za dve do tri nedelje.

Ciljano uzorkovanje organizovaće se od utorka u nekim francuskim pokrajinama među dve stotine pacijenata koji su ozdravili pre najmanje 14 dana.

"Pacijenti koji su ozdravili od Covida-19 biće lično pozvani da daju plazmu EFS-u", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.