U Belom Blatu održana 9. Kobasicijada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2023, 15:05

U Belom Blatu održana 9. Kobasicijada

Manifestacija koja je krenula kao druženje meštana prerasta u sve veći skup proizvođača i prerađivača mesa, kao i gurmana.

U Belom Blatu skladno žive priradnici više od deset nacija, i sama kobasicijada jenastala kroz druženje a beloblatska kobasica posebna je jer je meštani zajedno prave,ali i jedu.

„To je spoj svih ovih naroda i njihovih tradicija koje su donele i njihove običaje, tako da od svakih tih nacija, pošto je Belo blato multietničko, multikulturalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svako je tu dodao svoj neki začin, tako da to je sad jedna kobasica koja je ješna, nije preljuta, nije preslana, može da se jede. Tako je sad beloblatska kobasica specifikum svih tih tradicija“, rekao je Miroslav Markuš predsednik Saveta MZ Belo Blato.

Takmičenje u pravljenju kobasica je tradicionalni deo manifestacije, organizator obezbeđuje meso, dok su takmičari zaduženi da meso prerade, začine i pokušaju da naprave najbolju kobasicu.

Cilj je i da se kroz takmičenje mlađim generacijama prikaže tradicija pravljenja kobasica u različitim regionima. U pravljenju kobasica ravnopravno se takmiče i stariji i mlađi, muškarci i žene.

„Samo da se radi sa ljubavlju, da je dobro meso, kvalitetno, da se ide sa prirodnim začinima bez nekakve hemije i dodataka, i to je to uglavnom da se uživa dok se pravi“, izjavila je Dragana Kovač iz Zrenjanina.

Posetioci manifestacije imali su prilike da na ulicama Belog Blata kupe sveže, dimljene i pečene kobasice kao i druge proizvode od mesa i iz domaće radinosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.