U Banatskom Velikom Selu organizovana izložba preduzetničkih veština žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2022, 16:21

U Banatskom Velikom Selu organizovana izložba preduzetničkih veština žena

Pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u Banatskom Velikom Selu organizovana je izložba preduzetničkih veština žena. Domaćin manifestacije bilo je udruženje žena „Velikoselke“, a 26 lokalnih udruženja žena i preduzetnica sa sevara Banata predstavile su svoje proizvode i rukotvorine.

Manifestacija u Banatskom Velikom Selu bila je prilika za promociju rada i kreativnosti žena iz seoskih sredina, svojevrsnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čuvarki tradicije, kao i preduzetničkih potencijala žena sa severa Banata.

„Želimo da im se ukaže poštovanje, jer zaista čuvaju tradiciju, a na karju krajeva, i muškarci se time diče, a žene su čuvari te vrste tradicije. Zatim, iskazuju neke svoje porodične vrednosti, nacionalne vrednosti. Nadamo se i želimo da to neko primeti.“ – naglasila je Diana Milović, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, prilikom otvaranja izložbe.

Prema rečima Dragane Đurđević, predsednice Udruzenja zena Velikoselke, manifestacije kao što je izložba preduzetnićkih veština žena način su da rad i kreativnost žena sa sela bude vidljiviji: „Ove izložbe nam dobro dođu da mi te svojke kreativen veštine prezentujemo, a ujedno dopunimo kućni budžet.“ – dodala je Dragana Đurđević.

Čak 26 udruženja žena i preduzetnica učestovalo je na izložbi u Banatskom Velikom Selu. Za sve njih itekako je važna podrška u poslu koji su započele i koji žele da razvijaju.

„Zahvaljujući podršci Edukativnog centra Banat iz Zrenjanina i CPŽ iz Kikinde, dobile smo sav materijal, oprermu što se tiče samog rada, pa smo uspele da brendiramo naš pekemz od bundeve. Sada bi nam trebala pomoć prilikom plasmana našeg proizvoda na širem tržištu Srbije.“ – kaže Vesna Buljin, članica Udruženja žena Iđoš.

Poljoprivredno gazdinstvo Stepanov iz Kikinde širi asortiman svojih proizvoda na bazi zdrave hrane, hladno ceđenih ulja, bezglutenskog brašna.

„Kao preduzetnici i poljoprivredni proizvođači, očekujemo pre svega pomoć kroz subvencije, kao i kroz konkurse. To znači da možemo da konkureišemo za dodatna sredstva što se tiče opreme, kao i same poljoprivredne proizvodnje.“ – rekla je Branislava Stepanov.

Važan vid pomoći ženama u seoskim sredinama je i edukacija, kako bi od kreativne ideje došle do proizvoda. Na taj način, rad žena na selu dobija svoju materijalnu potvrdu, a one u finansijskom smislu mogu da pomognu porodici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.