Tvrđave u Sremu(RTV1, subota u 18.30)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2021, 12:07

"Tvrđave u Sremu"(RTV1, subota u 18.30)

"Tvrđave u Sremu" je serijal dokumentarno-obrazovnog programa. Kroz šest epizoda imaćemo priliku da upoznamo tvrđave u Sremu. U prvoj epizodi „Pre i posle turskih osvajanja“, videćemo na koji način su se tvrđave menjale vremenom, u drugoj ćemo upoznati prestonicu srpskih despota – Kupinik, a u trećoj Karom, Berkasovo, Morović i Atju. U četvrtoj epizodi tema je pad Zemuna i Beograda 1521, dok u petoj epizodi putujemo do zdanja Arpataro, Slankamen, Dombovo i Vrdnik. Poslednja epizoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posvećena je Petrovaradinskoj tvrđavi.

Neke tvrđave gledaoci su pohodili, ali mnogi nisu imali priliku sagledati ih iz „ptičije" perspektive. Pored novog vizuelnog ugođaja, važna je i spoznaja o njihovom nastanku i nestanku, o čemu govore istoričari, arheolozi i drugi istraživači: istoričar Đorđe Bošković, Zavičajni muzej Ruma; arheolog Petar Odobašić, Turistička organizacija Pećinci; novinar Nemanja Latas iz Zemuna; istoričar Anđelja Radović, Vojni muzej Beograd; arheolog Divna Gačić, Muzej Grada Novog Sada; mr Siniša Jokić istoričar, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i dr Gordana Petković, istoričar, Muzej Grada Novog Sada.

Scenaristkinja i rediteljka: Svetlana Miljanić

Snimatelj: Igor Petričević

Dron operater: Marko Stepanović

Montažer: Jaroslav Kolar

Producenti: Olivera Miletić Čačija i Mirko Bojić

Snimatelj zvuka: Milovan Rakić

Rasvetljivač: Boško Balaban

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.