Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Ešton

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2014, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Ešton

Lideri Evropske unije imenovali su večeras poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana Van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom Tviter nalogu.

Reč je o očekivanoj odluci. Diplomata koji je insistirao na anonimnosti rekao je ranije Tanjugu da je to odlučeno nakon intenzivnih konsultacija koje su evropski lideri imali tokom letnje pauze i potvrđeno na dvodnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU koji je danas završen u Milanu.

O ovim nominacijama će se glasati u Evropskom parlamentu.

Italija je predložila Mogerini i na prethodnom samitu u julu, ali su pojedini lideri odbili da je podrže zbog nedostatka iskustva i navodne naklonosti prema Rusiji.

U međuvremenu, kažu Tanjugovi diplomatski izvori, italijanski premijer Mateo Renzi je intenzivnim lobiranjem uspeo da ubedi skeptične kolege da je ona ipak prava osoba za taj posao.

Tuska je zvanično nominovala poljska vlada, koja je ranije pokušavala da na funkciju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost postavi svog šefa diplomatije Radeka Sikorskog.

Pošto ovo nije uspelo zbog tvrdog insistiranja Italije na Mogerinijevoj, Poljska je dobila funkciju predsednika Evropskog saveta.

Tusk je tokom konsultacija dobio značajnu podršku britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji se, prema izveštajima, nada da će zauzvrat dobiti povlastice koja Britanija traži da bi ostala u EU.

Tusku se zamera da slabo govori strane jezike, ali on je proteklih meseci pohađao intenzivan kurs engleskog i, kako navodi poljska štampa, uspeo da ga donekle savlada.

Poljski premijer je dolazeći na današnji samit u Briselu izbegao da razgovara sa novinarima, već im je uz osmeh odmahnuo rukom.

Porošenko: Blizu smo tačke "potpunog rata"

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je danas u Briselu da veruje da su napori da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine stigli blizu "tačke sa koje nema povratka" i da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Porošenko je rekao na konferenciji za novinare posle samita lidera EU da se nada da će na trilateralnom sastanku u ponedeljak, na kojem učestvuju predstavnici Kijeva, Moskve i EU, rezultirati obustavom vatre, prenela je agencija Rojters.

Ukrajinski predsednik je rekao da su se lideri EU saglasili o pripremi dodatnih sankcija Rusiji koje će biti uslovljene uspehom mirovnog plana koji je on predložio.

"Na osnovu mojih predloga, koje je podržala većina članica, mogle bi da budu uvedene sankcije (Rusiji) - sektorske sankcije trećeg nivoa", rekao je Porošenko.

Sankcije će biti, kako je istakao Porošenko, uslovljene uspehom mirovnog plana predsednika Ukrajine.

Ešton: O mogućim sankcijama na samitu EU u Briselu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je danas "Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije" i najavila posle neformalnog susreta šefova diplomatije zemalja Unije da će pitanje mogućeg proširivanja sankcija Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini biti rešavano na samitu u Briselu.

"Mnogo smo pričali ovde o Ukrajini. Svi ministri dele zabrinutost zbog ruske agresije. Pozivamo Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije", rekla je Eštonova, a prenosi Itar-Tass.

Prema njenim rečima, za ukrajinsku krizu ne postoji vojno rešenje, već je "izlaz moguće pronaći samo političkim putem".

Ruska državna agencija prenela je ranije izjavu šefa danske diplomatije Martina Lidegora da će ministri spoljnih poslova EU savetovati šefovima država i vlada jačanje sankcija Rusiji na samitu u subotu, dok je Rojters danas preneo izjavu nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela pred samit u Briselu da će se lideri Unije obratiti Evropskoj komisiji sa predlogom da pripremi "naredni nivo" sankcija Rusiji.

U Milanu je šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini posle neformalnog ministarskog susreta rekla da su ministri zabrinuti zbog bezbednosne situacije u Evropi, navodi Itar-Tas s.

"Preživljavamo težak i tužan trenutak. Ozbiljna kriza je u samom centru Evrope", rekla je ona, dodajući da su tokom sastanka ministara iza zatvorenih vrata razmotrena pitanja situacije u Ukrajini i bliskoistočne krize, kao i stanje u Siriji i Iraku.

Predsednik Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, bliski politički saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel, primetio je da su ministri videli da, svi pregovori, sastanci i kontakt grupe nemaju uspeha "pošto ih Putin koristi kao alibi da dobije na vremenu".

Bez obzira što odluke nisu donete i što neke zemlje EU i dalje imaju rezerve oko novih sankcija Rusiji, evropski izvori najavljuju da će lideri EU danas u Briselu, verovatno, dati zadatak briselskim zvaničnicima da sačine predlog novih kaznenih mera protiv Moskve.

"Jedina stvar koja može da se uradi u kratkom roku jeste da Evropski savet odluči da pojača sankcije, na primer za ceo finansijski sektor. Mislim da će lideri EU odlučiti da Komisija treba da napravi jasne predloge u tom pravcu", naveo je Brok.

Petomesečni sukob u Ukrajini dostigao je kritičnu tačku ove nedelje pošto je NATO juče potvrdio da je više od 1.000 ruskih vojnika prešlo ukrajinsku granicu da bi se borili zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini.

"Moramo da budemo svesni onoga s čim se suočavamo - sada smo u sred druge ruske invazije na Ukrajinu u roku od godinu dana" primetio je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt misleći na rusku aneksiju Krimskog poluostrva u martu, a drugu sada na istok Ukrajine, dodaje AP.

Bilt je rekao da Rusiji mora da se uputi jasna poruka da su njeni upadi na teritoriju susedne zemlje neprihvatljivi.

Barozo i Porošenko: Bližimo se tački bez povratka

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo i ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorili su danas u Briselu da se situacija u Ukrajini bliži tački bez povratka i da će Rusija snositi posledice ukoliko hitno ne promeni ponašanje.

"Situacija u Ukrajini se dramatično pogoršala i bliži se tački bez povratka”, rekao je Barozo novinarima nakon susreta sa Porošenkom u sedištu Evropske unije i naveo da je to u jučerašnjem telefonskom razgovoru preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Barozo je istakao da je prisustvo ruske vojske u Ukrajini neprihvatljivo i poručio Rusiji da ne potcenjuje odlučnost EU da brani principe na kojima je osnovana.

On je upozorio da je Evropska komisija pripremila novi paket sankcija protiv Rusije, a da je na šefovima država i vlada EU, koji će se danas popodne sastati u Briselu, da odluče o njihovoj primeni.

"Još nije kasno da se zaustavi eskalacija i nađe političko rešenje”, rekao je predsednik EK novinarima, ističući da su Briselu još spremni za kompromis i dijalog sa Moskvom.

"Naša vrata su otvorena, a konflikt i konfrontacija nisu ni u čijem interesu", podvukao je Barozo.

Porošenko je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da je Ukrajina "žrtva strane agresije i terora" i da se na njenoj teritoriji nalaze "hiljade stranih vojnika i stotine tenkova".

On se saglasio da je tačka bez povratka blizu i naglasio da je ubeđen da će EU imati snage da se jedinstveno suprotstavi agresiji i da će uvesti Rusiji nove sankcije, ukoliko ne promeni ponašanje.

"Danas je u pitanju sudbina Ukrajine, a sutra možda celog sveta", upozorio je Porošenko.

Istovremeno, on se založio za primenu mirovnog plana koji je početkom leta sklopljen u Ženevi i pozvao Rusiju da se uključi u njegovu primenu.

"Mi znamo da nema vojnog rešenja", rekao je ukrajinski predsednik i ponovio spremnost da pregovara sa Moskvom.

Porošenko je rekao da Ukrajini ne treba direktna vojna pomoć i oružje iz inostranstva, ali da joj treba pomoć u vidu logistike, obaveštajnih informacija i opremi.

"O tome ćemo sledeće nedelje razgovarati sa našim partnerima iz NATO", najavio je predsednik Ukrajine.

Iz NATO je ranije najavljeno da će Porošenko biti gost na samitu Alijanse u Velsu 4.i 5. septembra

Gribauskajte: Rusija praktično u ratu sa EU

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskatje izjavila je danas, uoči početka samita EU u Briselu, da je Rusija u ratu sa Ukrajinom i da je praktično zaratila sa Evropom i založila se za oštre sankcije Moskvi i vojnu pomoć Ukrajini.

"Rusija je praktično u ratu sa Evropom”, rekla je ona novinarima ulazeći u zgradu Evropskog saveta u Briselu, gde se večeras održava sastanak evropskih šefova država i vlada, koji će između ostalog raspravljati o ukrajinskoj krizi.

Gribauskajte, koja spada među "jastrebove" kad je reč o odnosima sa Moskvom, rekla je da u Ukrajinu treba uputiti vojnu pomoć, a Rusiji uvesti ne samo ekonomske sankcije, nego i embargo na uvoz oružja.

"Ne mislim samo na buduće, nego i na ranije ugovorene isporuke", rekla je predsednica Litvanije, aludirajući na desantne brodove tipa Mistral, koje se Francuska na osnovu ranijeg ugovora sprema da isporuči Rusiji.

Većina ostalih učesnika večerašnjeg samita je po dolasku najavila da će se razgovarati o sankcijama Rusiji, mada u mnogo blažem obliku od onog koji zagovara litvanska predsednica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.