Tunis: Sedam godina od zbacivanja Ben Alija, poziv na proteste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2018, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: Sedam godina od zbacivanja Ben Alija, poziv na proteste

Tunis, obeležava danas sedam godina od proterivanja sa vlasti tadašnjeg predsednika Zin el Abidin Ben Alija 2011, u trenutku kada tu zemlju potresaju nemiri izazvani nezadovoljstvom zbog rasta cena.

AP navodi da Tunižani danas pozivaju na mirne proteste, navodeći da aktuelna vlast nije uspela da popravi probleme zbog kojih je revolucija u toj zemlji započela.

Na današnji dan kada se obeležava sedam godina od kako su Tunižani, u okviru talasa demonstracija u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << regionu poznatim pod nazivom Arapsko proleće, sa vlasti zbacili autokratskog lidera, prenosi agencija.

Tadašnji predsednik Al Abidin izbegao je iz zemlje 14. januara 2011. u Saudijsku Arabiju, tim potezom transformišući državu u mladu demokratiju.

Sada, kako se navodi, demonstranti kod kuće šalju poruku da veruju da su svih šest vlada koje su od tada bile na vlasti, slomile nade za socijalnu i ekonomsku pravdu i ostavile ih izdanima.

Frustracija građana zbog ovog problema bila je u punoj snazi prošle nedelje kada je broj demonstranata porastao, usled čega je u policijskoj intervenciji jedna osoba poginula, a veliki broj njih je povređen.

Arapsko proleće započelo je prvim protestima u Tunisu 17. decembra 2010. godine samospaljivanjem Muhameda Buzizija u znak protesta protiv policijske korupcije.

Uspeh protesta u Tunisu doveo je do talasa pobuna koji je zahvatio Alžir, Jordan, Egipat i Jemen, a onda se proširio i na druge države, pri čemu su demonstranti bili najorganizovaniji tokom "dana besa", a prelili su se u vidu manjih protesta i na nearapski svet u regionu.

Do jula 2011. godine, demonstracije su rezultovale obaranjem vlasti u Tunisu i Egiptu, a tokom početnih protesta, nekoliko lidera je najavilo da će se povući sa vlasti i organizovati izbore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.