Tržni centar - konačno

Izvor: Blic, 01.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržni centar - konačno

U apatinskoj Glavnoj ulici, u blizini Gradske kuće i katoličke crkve Marijinog Uznesenja, štrči nezavršen tržni centar, zarastao u korov i do ulice zaštićen neuglednim daskama. Objekat pripada građevinskom preduzeću „Marko Orešković", koje zbog niza okolnosti objekat nije završilo, u međuvremenu na dve aukcije nije privatizovan, a kupci poslovnog prostora i stanova ostali kratkih rukava.

Ove godine, posle deceniju i po otkad je započela gradnja tržnog centra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sva je prilika da će građevina konačno biti završena. Za završetak tržnog centra, prema proceni u „Marku Oreškoviću", potrebno je uložiti oko 600.000 evra. Objekat je i dalje isplativ, jer je pre gradnje otkupljeno svega 800, od ukupno 3.300 metara predviđenog stambenog i poslovnog prostora. Za sada se u ovoj firmi razmatraju tri varijante rešavanja problema.

- Za celo preduzeće „Marko Orešković" zainteresovana je jedna ozbiljna firma iz Novog Sada koja se bavi građevinarstvom, ali pod uslovom da se i tržni centar nađe u toj kupovini. To je za našu firmu najpovoljnija varijanta. Druga je varijanta da se izuzme i proda sam objekat čija bi cena bila oko 190.000 evra, s tim da kupac izvrši sve obaveze prema onima koji su već uzeli poslovni prostor i stanove. Treća varijanta je već bila u opticaju i gotovo je izvesna. Po njoj, dosadašnji kupci poslovnog prostora do Glavne ulice spremni su da za taj deo zajednički plate procenjenih 39.000 evra, završe gradnju, i prostor u tom delu koji nije još prodat prodaju - kaže Ljubiša Narančić, direktor Građevinskog preduzeća „Marko Orešković".

Kupci poslovnog prostora do uličnog dela, njih 25, i tri kupca stanova ukupno zauzimaju jednu četvrtinu celog objekta, i ostaje im mogućnost da uloženo u završetak uličnog dela nadoknade prodajom jednog većeg i dva manja poslovna prostora, kao i šest stanova koje firma nije ranije prodala, navode u „Marku Oreškoviću". S druge strane, onaj ko bi kupio ceo tržni centra za procenjenih 190.000 evra morao bi da ispuni obaveze prema kupcima 800 kvadrata, koliko je kupljeno poslovnog prostora i stanova, ali bi za uzvrat na raspolaganju ostalo preko 2.000 kvadrata u centru grada, što bi po prosečnoj ceni od 500 evra za kvadrat moglo da donese novom investitoru milion evra.

- To znači da bi investitor završetka objekta uloženo mogao da vrati i još zaradi - smatra Narančić.

Podsetimo, izgradnja tržnog centra počela je pre 16 godina. Trebalo je da se izgradi 28 stanova i 37 lokala. Kako tržni centar zauzima najatraktivniju lokaciju u gradu, nakon potpune rekonstrukcije Glavne ulice ovaj objekat je ponovo u žiži interesovanja.

- Trošna kuća koja se delom nalazila na lokaciji započete gradnje tržnog centra preneta je odlukom Skupštine opštine devedesetih godina u vlasništvo našeg preduzeća. Suvlasnik kuće je smatrao da je oštećen i pokrenuo je sudski postupak, zbog kojeg smo bili prinuđeni da jedno vreme obustavimo gradnju, a zatim i potpuno prekinemo - objašnjava Narančić zašto se prekinulo s gradnjom.

Kada se spor oko građevine posle nekoliko godina rešio sudskim poravnanjem, obezbeđena i građevinska dozvola za dalju gradnju, sve je zaustavljeno jer preduzeće „Marko Orešković" više nije imalo para.

Impozantna imovina

Na dve aukcije nije bilo zainteresovanih za kupovinu Građevinske firme „Marko Orešković" ponajviše zbog potraživanja 101 radnika.

- Problem obaveza prema radnicima je rešen dobijanjem otpremnine preko Ministarstva za rad kao viška zaposlenih za 92 radnika, tako da u firmi ostaje svega 11 radnika. Imovina firme je više nego velika. U industrijskoj zoni je hala od 6.000 kvadrata, firma raspolaže sa osam hektara građevinskog zemljišta, 500 kvadrata u Upravnoj zgradi u centru, u Ulici Svetog Save, skupom betonjerkom. Cena prve aukcije sa 41 milion dinara je na drugoj spuštena na 28 miliona dinara - kaže Narančić, u uverenju da će se na trećoj aukcijskoj prodaji naći ozbiljan kupac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.