Tribina protiv nasilja nad ženama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina protiv nasilja nad ženama

U kampanji ''16 dana borbe protiv nasilja nad ženama'' koja se sprovodi od 25. novembra do 10. decembra večeras je tim povodom održana tribina u Somboru koju su podržali ženska parlamentarna mreža Skupštine AP Vojvodine u saradnji sa pokrajinskim i lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost.

Zorana Antonijević savetnica u OEBS-u kazala je da Misija OEBS-a u Srbiji radi na nekoliko projekata koji se tiču rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja nad ženama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
''Jedan od projekata koji smo podržali je istraživanje rada institucija na lokalnim nivou koji se tiču zaštite žena od nasilja u porodici. Najlošija je situacija u Centrima za socijalni rad, a problem je što ima premalo ljudi koji bi se bavili nasiljem u porodici, a sa druge strane organizivanje zaštite žrtve nije uvezano instutucijalno i tu negde Centri za socijalni rad važna su karika povezivanja. Kao problem istaknute su zdravstvene institucije koje ne objašnjavaju na dovoljno transparentan način žrtvama nasilja koje se pojave kod njih, jer su u tom nasilju povređene'', kazala je Antonijevićeva.

Stojanka Lekić, predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost pokrajinske skupštine istakla je Istambulsku konvenciju, koja je međunarodni akt.

''Država je obavezna da izdvaja sredstva koja su namenjena za brigu o nasilju nad ženama. Svi smo svedoci da kada se desi nasilje čest je slučaj da se žene vraćaju nasilniku, jer nisu ekonomski osnažene. Po Istambulskoj konvenciji država je obavezna da izdvaja sredstva za brigu o takvim ženama, ali naša država je iskoristila pravo i stavila rezervu na tri godine uz obrazloženje da naši zakoni nisu usklađeni sa Istambulskom konvencijom'', kazala je Lekićeva.

Ona je takođe pomenula da po Istambulskoj konvenciji krivično ili prekršajno nasilnik može da se goni čak i u slučajevima kada žena žrtva nasilja povuče svoju izjavu, što će uskori biti implementirano i u našim zakonima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.