Tri godine se bori za decu

Izvor: Blic, 06.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine se bori za decu

VRBAS - U postrazvodni konflikt Vere Pilipović i Vladimira Latinkića iz Zmajeva već tri godine su uključeni i socijalni radnici, i psiholozi, pedagozi, advokati, sudije i policija. Iako su se supružnici sporazumno, posle osam godina braka, razveli u februaru 2006. godine, kraj zajedničkog života bio je početak višegodišnje bitke za starateljstvo nad dva sina tokom koje su razmenili desetine prekršajnih i krivičnih prijava.

Nakon razvoda Vladimir se složio da Vera dobije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << starateljstvo nad sinovima, ali je mišljenje promenio šest meseci kasnije, kada je Vera zatražila isplatu zaostale alimentacije.

Marija Vujačić iz vrbaskog Centra za socijalni rad kaže da je to bio okidač za pokretanje višegodišnje bitke.

- Od trenutka kada je majka zatražila alimentaciju, bivši suprug je počeo da podnosi razne prijave. Od sredine 2006. godine do sada, podneo je 40 različitih prijava po kojima se vode parnice. Prijavljivao je bivšu suprugu za zanemarivanje i nasilje. Pratio je i snimao mobilnim telefonom. Utvrdili smo da su njegove optužbe potpuno neosnovane - kaže Vujačićeva.

U međuvremenu, deca su redovno posećivala Centar i razgovarala sa psiholozima i pedagozima. Nakon što je sud, prema želji starijeg sina, dodelio ocu starateljstvo, otac je odlučio da mlađeg sina uzme, bez ičije saglasnosti. Od novembra do januara, Vera Pilipović nije videla svoje sinove.

- Sada je na snazi sudska presuda po kojoj će mlađi sin biti kod mene, a oca će posećivati vikendom. Ispoštovaću to, iako starijeg sina i dalje ne viđam, iako živi 200 metara od moje kuće - kaže Pilipovićeva. Ona je ogorčena postupanjem predsednice Udruženja samohranih roditelja iz Beograda Vere Totić koja se od 2007. uključila u spor za starateljstvo kao zastupnica Vladimira Latinkića. Totićeva je u sukobu i sa zaposlenima u Centru za socijalni rad.

- Gospođa iz udruženja se pridružila neosnovanim optužbama Verinog supruga protiv nje i nas. Prema njenom mišljenju, mi smo jednostrani i subjektivni, iako su naše mišljenje da je majka bolje rešenje, potvrdili i u pokrajinskom institutu za brigu o deci - kaže Marija Vujačić. Ona dodaje da nisu mogli da zakažu nijednu posetu otkako dečaci žive sa ocem.

- Gospođa Totić ga podržava u onemogućavanju majke da vidi decu - kaže Vujačićeva.

U Centru za socijalni rad kažu da ovakvi predmeti mogu trajati godinama. Mališani, stari 10 i pet godina, koji već imaju iskustva sa izjašnjavanjem pred sudom i socijalnim radnicima, čini se moraće još ko zna koliko puta da odgovaraju na pitanje odraslih: „Da li više vole tatu ili mamu?".

Otac ili majka

Vera Totić smatra da je izabrala pravu stranu. Vladimir Latinkić je, smatra ona, dobar otac, iako sa majkom nije razgovarala, jer je, kako kaže, ona to odbila.

-Ne mora da znači da je uvek majka ta koja dobija decu - kaže Totićeva i dodaje da je spremna na dugotrajnu sudsku bitku. Pravna zastupnica Vere Pilipović kaže da će zahtevati poništavanje očevog rešenja o starateljstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.