Tri godine od zatvaranja mađarske južne granice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine od zatvaranja mađarske južne granice

Prošle su tačno tri godine otkako je Mađarska gotovo hermetički zatvorila granicu prema Srbiji, kako bi sprečila dolazak desetina hiljada ilegalnih migranta.

Tog 15. septembra 2015. postavljen je i poslednji deo žičane ograde na području Subotica-Kelebija, delu gde prolazi pruga, a paralelno su usvojene i pravne mere protiv neželjenih gostiju, jer je nelegalni prelazak granice preimenovan od prekršaja u krivično delo.

Svojevrsni zid je izgrađen u ukupnoj dužini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 155 kilometara, a od aprila 2017. je dupliran sa još jednom unutrašnjom ogradom, mestimično ojačanom takozvanom NATO spiralnom žicom. Istovremeno su postavljene kamere i signalni uređaji, a patrole policije i vojske postale još češće.

Prema najnovijem istraživanju budimpeštanskog Instituta "Stajalište" čak 82 odsto stanovništva je saglasno s načinom kako vlada štiti južnu granicu zemlje, što je za četvrtinu više nego pre tri godine.

Podrška migrantskoj politici kabineta Viktora Orbana je, dakle, sve veća, što je dalo pravo premijeru da u Briselu i Strazburu energično brani mađarske interese.

Orban je već najavio da neće prihvatiti najnoviju inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel da Fronteks delimično preuzme čuvanje granica Šengenske zone, jer bi time bio oduzet deo nacionalnog i državnog suvereniteta.

Mađarska vlada je odbacila i Sargentini-izveštaj, usvojen prošle srede na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, o čemu će na sutrašnjoj sednici zauzeti i zvaničan stav.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.