Trgovci zarađuju od nevraćenog kusura

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci zarađuju od nevraćenog kusura

Cene robe i usluga i dalje se iskazuju u parama, iako one odavno nisu u upotrebi. Obračunavaju se samo u elektronskoj naplati. Kada se plaća u gotovini, na kasi se iznos zaokružuje, a u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije tvrde da na taj način trgovci godišnje dodatno zarade 90 miliona dinara.

Ako u prodavnicu ponesete keš, platićete više nego što na rafu piše.

Iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da je kovanica od 50 para povučena iz upotrebe pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osam godina, i da se u gotovinskom plaćanju do 50 para iznos zaokružuje na 0, a iznad na jedan dinar. Tako bi trebalo da dođe do izjednačavanja, ali cene sa iznosom ispod pola dinara gotovo da ne postoje.

Procenjuje se da zbog zaokruživanja cena, svaki kupac u Srbiji u prodavnici dnevno u proseku izgubi pet para. Godišnje, to je 18 dinara, a pomnoženo sa pet miliona potrošača, koliko približno postoji u našoj zemlji, dobija se 90 miliona dinara ili 750.000 evra.



Trgovci podsećaju na to da je tačan iznos moguće platiti karticom ili elektronskim putem. A za decimale u iznosu krive matematiku.

"Pare postoje zato što svaka kalkulacija pri formiranju cene, pa i uračunavanja PDV-a, dovodi do toga da cifra nije okrugla", kaže Olivera Ćirković, PR "Univereksporta".

Ne može se reći da trgovci rade nešto protivpravno, jer ne postoji zakon ili podzakonski akt kojim je to regulisano, priznaju i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

"Mi smo se obraćali više puta inspekcijama i nadležnim organima da se ozbiljnije pozabave tim pitanjem. Ulazimo u devetu godinu kako se apoeni u parama ne koriste, međutim ništa se i dalje ne preduzima. Nadamo se da će i to doći na red", kaže Biljana Kovačević iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije. A dok to ne dođe na red, zrno po zrno - pogača, para po para - palača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.