Traže saobraćajne znake za kornjaće na putu

Izvor: Blic, 22.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže saobraćajne znake za kornjaće na putu

SUBOTICA - Udruženje za zaštitu i razvoj okruženja i graditeljskog nasleđa „Protego" zatražili su od subotičke Direkcije za izgradnju grada da postavi šest saobraćajnih znakova kojima bi se vozači upozoravali na zaštićenu vrstu barskih kornjača. Oni su predložili da znakovi budu postavljeni na lokacijama gde kornjače najčešće stradaju pod točkovima automobila.



Pokušaji da se spasu barske kornjače iz Ludaša traju godinama. JP „Palić Ludaš" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otkupio je manje parcele pored jezera na kojima bi i one i njihovi mladunci bili bezbedni. Načinjen je čak i projekt da se prokopa nekoliko tunela ispod lokalnih saobraćajnica pa i dela autoputa, međutim, realizacija još nije okončana.

I dok prokopavanje tunela ne bude okončano, Udruženje „Protego" pokušava da bar saobraćajnim znacima obezbedi kornjačama sigurniji putni koridor. Vraćajući se u jezero s polaganja jaja, a ista sudbina kasnije zatiče i mladunce, kornjače prelaze saobraćajnice i stradaju pod točkovima automobila. „Protego" je zato uputio zahtev Direkciji za izgradnju da izradi i postavi šest saobraćajnih znakova koji bi obaveštavali vozače da su kornjače na putu.

Biolog dr Gabor Mesaroš utvrdio je da su najčešće lokacije koje koriste kornjače u selu Hajdukovo, pored jezera, na ulazu u selo Šupljak, ispred mosta na kanalu Palić Ludaš, nedaleko od ispostave škole „Miroslav Antić", kao i na prilaznom putu za selo Nosa.

Ugroženost kornjača povećana je podizanjem nivoa podzemnih voda i gustom trskom oko jezera, pa kornjače više nemaju ni mesta za sunčanje. Zato Udruženje „Protego" planira i postavljanje nekoliko balvana i izgradnju platformi gde bi se kornjače zadržale i ne bi odlazile u obližnje voćnjake.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.