Toplotne pumpe sve zastupljeniji vid grejanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2020, 19:51

Toplotne pumpe sve zastupljeniji vid grejanja

Na početku svake grejne sezone razmatramo koji energent je najisplativiji. Tradicionalne – struju, naftu, gas počeli su da zamenjuju alternativna rešenja. Jedno od trenutno najefikasnijih su toplotne pumpe, koje su svoje mesto našle kako u individualnom, tako i u kolektivnom stanovanju. Takvi objekti poneli su epitet – pametni.

Uz pomoć mobilnog telefona, bilo gde i bilo kada Tomislav Mićović iz Rakovca reguliše temperaturu u svom domu koju daju toplotne pumpe. Kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najefikasnija je kada su u pitanju nisko-temperaturni režimi grejanja. Uz korišćenje jeftine struje tokom noći za zagrevanje vode, podno grejanje uzme dovoljno toplote iz rezervoara pa je tokom celog dana objekat zagrejan bez velikih oscilacija u temperaturi.

"Investicija u ovakav sistem grejanja, ovakvu toplotnu pumpu vazduh –voda su najmanje od svih toplotnih pumpi zato što nemate onih skupih bušenja bunara ili postavljanje sondi. Znači najjeftinije moguće, zato ja samim tim očekujem da će mi se najpre i vratiti", kazao je Predrag Lončar, menadžer za odnose sa kupcima "Enerdžinet".

Da toplotne pumpe daju veći komfor, smanjene troškove za grejanje i za hlađenje uz upravljanje putem wifi -ja slažu se i sami proizvođači toplotnih pumpi koji su sve češće u prilici da ih postavljaju i u novim zgradama - i da greju i da hlade.

"Mogu slobodno da kažem da je u zadnje vreme sve veći rast samih rešenja kako za rezidencijalne objekte, za kuće tako i za komercijalne objekte, poslovne objekte, stambene objekte pa do velikih industrijskih objekata. Ovakvi sistemi ostvaruju i preko 50, 60 odsto ušteda u potrošnji u odnosu na mnoge druge, na mnoga druga rešenja", dodao je Lončar.

Najsavremeniji sistemi toplotnih pumpi po principu voda-voda su u većoj meri zastupljeniji kod novogradnje u odnosu na staru gradnju. Iako ih je manje takvih, skoro svi novoizgrađeni javni objekti su opremljeni toplotnim pumpama sa sistemima grejanja-hlađenja - poput hotela, javnih ustanova, mnogih poslovnih prostora, fakulteta, ali i škola poput nove muzičke i baletske škole u Novom Sadu, a i nove zgrade Radio-televizije Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.