Toksičan odnos između roditelja posebno pogađa decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toksičan odnos između roditelja posebno pogađa decu

Deca stres doživljavaju jednako kao i odrasli, a svađe roditelja ih posebno pogađaju jer su im direktno izloženi. Stručnjaci su za stranicu Bright Side opisali su nekolicinu posledica koje toksičan odnos roditelja može ostaviti na dete.

Vaši mališani ne mogu u potpunosti razumeti svađu vas i vašeg partnera te postoji vrlo velika mogućnost da će se osećati krivim za sve što se događa. Obratite pažnju na svoje reči, postupke i način ophođenja prema deci jer sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što uradite ostavlja trag na njima i oni se vrlo lako mogu upustiti u verovanje da su oni krivci za svađe, raskol u porodici ili u krajnjem slučaju - razvod.

Izdvojite vrijeme da sednete s vašim detetom i kroz razgovor mu objasnite da ono nema nikakve veze sa problemima vas i vašeg supružnika. Redovno obavljajte ovakve razgovore kako biste sprečili da se oseća krivim.

Sprečite svaku mogućnost da vaše dete pomisli da njegova osećanja nisu važna. Ne ignorišite ih, razgovarajte s njima, oni su veoma osetljivi i željni su komunikacije s vama. Ako vaše dete nije pričljivo, pokušajte kroz igru, glumu, crteže i slične stvari dopreti do njega i objasniti mu da vam je stalo do njihovih osećanja.

Roditelji koji se suočavaju s razvodom neretko prenose svoje emocije na decu. Zatim se i deca osećaju depresivno i mrzovoljno. Maksimalno se potrudite da izbegnete ovakve stvari tako što ćete se aktivirati kroz interesantne stvari. Na primer, počnite se baviti novim hobijem koji uključuje i vaše dete, posetite bazen ili igralište i bavite se stvarima koje vas čine srećnim. Ako ste vi srećni, biće i vaše dete.

Ako u odnosu vas i vašeg supruga/partnera postoji bilo kakav oblik omalovažavanja ili nasilja, morate biti svesni da to sa sobom donosi indirektni udar na dete. Deca postaju žrtve i uče živeti u toj ulozi, što im može predstavljati problem u kasnijim fazama života.

Dakle, sve svađe i nesuglasice rešavajte daleko od očiju deteta. Budite zreli i igrajte u korist vašeg mališana koji zaista nije kriv za probleme koje imate vi i vaš partner.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.