Tokom prošle godine samo na Kelebiji i Horgošu zaplenjeno milion neprijavljenih evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023, 14:59

Tokom prošle godine samo na Kelebiji i Horgošu zaplenjeno milion neprijavljenih evra

Carinici na prelazima Horgoš i Kelebija sprečili su prošle godine krijumčarenje gotovo milion neprijavljenih evra. Pored deviza, osujećeni su i drugi pokušaji šverca, među kojima su dragocenosti, duvan, droga. Roba koja je na ovaj način trajno oduzeta nudi se na elektronskim licitacijama.

Najveći pojedinačni devizni carinski prekršaj prošle godine na Horgošu jeste stotinu trideset hiljada evra skrivenih u torbi za lap top. Neprijavljeni novac krije se u sedištima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u različitim šupljinama vozila, garderobi, obući, dok je jedan putnik pokušao peške da pređe preko Kelebije sa čak četiri miliona forinti u džepovima. Osim deviza bez dokaza porekla, na Horgošu i Kelebiji sprečeni su i pokušaji šverca satova vrednih skoro četvrt miliona evra, kao i druge dragocenosti, nakit, narkotici, ali i oprema za rudarenje kriptovaluta.

"Iako su vrlo maštoviti, i pokušaji krijumčarenja su na najrazličitije načine, Uprava Carina ima pre svega iskusne carinske službenike koji se kontinuirano obučavaju, koji imaju na raspolaganju najsavremeniju opremu za otkrivanje robe na mestima koja su najnedostupnija, imamo skenere, imamo i ostalu opremu. Dakle, svaka šupljina u vozilima može da se pregleda i iskontroliše. Vrlo nam je važna asistencija koju imamo od službenih pasa, oni su specijalno obučeni za otkrivanje i narkotika i duvana, proizvoda od duvana, a isto tako i gotovog novca"- kaže šef carinske ispostave na graničnom prelazu Horgoš Siniša Antonijević.

Roba koja se zapleni na ovom i ostalim graničnim prelazima, a koja u kasnijim postupcima biva trajno oduzeta, nudi se na licitacijama koje su od aprila prošle godine elektronske. U Upravi carina kažu da je ovaj proces siguran, transparentan i da je izazvao veću zainteresovanost za ponuđenu robu.

"Mi smo imali dve elektronske licitacije vozila krajem prošle godine. Uspešne su bile obe, ostvarili smo prihod u državni budžet od preko tri i po miliona dinara. Ono što bih izdvojila, to je vozilo Folksvagen, takozvana Buba iz sedamdesetih godina. Ona je naročito bila atraktivna ljubiteljima old-tajmera da tako kažem. Njena početna vrednost je bila 250.000 dinara, a prodata je za 1,6 miliona dinara"- kaže šef odseka u Carinarnici Subotica Mira Uskoković.

Elektronske licitacije se najavljuju na sajtu Uprave carina, a što se Subotice tiče, sledeća licitacija vozila zakazana je za 02. mart a robe za 16. mart.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.