Tiha apokalipsa u svetu insekata: Svici pred nestajanjem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 08:08

"Tiha apokalipsa" u svetu insekata: Svici pred nestajanjem

Širom sveta svici svojim svetlucavim telima osvetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova „magija“ ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sproveli istraživanje, prenose mediji.

Na primer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovde zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasveta takođe uzrok izumiranja svitaca. Veštačko svetlo koje potiče od ulične rasvete, reklama i svetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno deluje na njih.

„Osim što im remeti prirodan bioritam, veštačko svetlo utiče na njihove rituale tokom parenja“, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tela koja im omogućava da svojim svetlom privuku partnera, a prevelika količina veštačkog svetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su i inače ustanovili da je u toku „tiha apokalipsa“ u svetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.

U Japanu, Tajvanu i Maleziji već duže vreme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista. Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije rečnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svetlećih bića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.