Teško do ginekologa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do ginekologa

NOVI SAD -

Zakazivanje pregleda kod ginekologa sve je češći problem na koji se žale Novosađanke. Zabunu pravi to što mnoge pacijentkinje ne znaju da se na preventivni pregled može čekati i duže, te da je on obavezan svake tri godine, kažu u domu zdravlja Novi Sad.

Zakazivanje kod lekara našoj sagovornici odnosio je i po nekoliko sati. Kaže toliko joj je dnevno bilo potrebno samo da dobije kol centar. A onda je usledila procedura koja joj nije bila najjasnija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Preventivni pregled se ne zakazuje preko kol centra.

Tihana Vidaković kaže da je od januara do aprila pokušavala da zakaže pregled kod svog izabaranog lekara.

"Na ovaj način nas bukvalno teraju da idemo kod privatnika, što ja ne želim jer sam apsolutno zadovoljna spojim doktorom, ali je procedura dolaska kod njega na pregled totalno zakomplikovana", kaže ona za RTV

U svakoj ambulanti prave se spiskovi za preventivne preglede" kaže, Nedeljko Rodić, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Novi Sad.

"Ti spiskovi se predaju kol centru i onda iz kol centra pozivaju pacijentkinje u terminima koji su slobodni za pregled kod ginekologa. Nekada ispred pacijentkinje koja želi pregled ima i po 100 pa i 200 pacijentkinja, i tada ona mora da se strpi, jer ide na preventivni pregled te ništa ne gubi, jer nema tegoba", objašnjava Rodić.

"Kod pojedinih lekara čeka se i do dva pa i više meseci, to su oni lekari koji važe za popularnije", kaže dr Rodić, "pa se zbog broja pacijenata koji su izabrali baš tog lekara, produžava i vreme čekanja".

Hitne slučajeve primaju odmah kaže načelnik, a pacijentkinje sa lakšim tegobama zakazuju preko kol centra.

Svaki ginekolog ima ustaljen redosled pacijentkinja. Prvo ima 10 preventivnih pregleda pa pet kurativnih, tj pet pacijentkinja sa određenim tegobama. Posle toga se pregledaju trudnice i pred kraj radnog vremena lekar prima pacijente kojima je samo potrebno pročitati nalaze ili ispisati upute, navode u Domu zdravlja Novi Sad i dodaju da izabrani lekar ginekolog ne može uraditi više od 10 preventivnih pregleda dnevno jer ih ima relativno malo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dugi sati i redovi do ginekologa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2011

NOVI SAD -..Zakazivanje pregleda kod ginekologa sve je češći problem na koji se žale Novosađanke. Zabunu pravi to što mnoge pacijentkinje ne znaju da se na preventivni pregled može čekati i duže, te da je on obavezan svake tri godine, kažu u domu zdravlja Novi Sad...Zakazivanje kod lekara našoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.