Terapijske zajednice najefikasniji modeli lečenja zavisnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 21:17

Terapijske zajednice najefikasniji modeli lečenja zavisnika

"Koja je tvoja prva droga", naziv je istraživanja koji su sproveli udruženje "Epicentar Novi Sad" i "Prevent", u okviru projekta koji finansira Gradska uprava za zdravstvo. Među ispitanicima su bili štićenici terapijskih zajednica, starosti od 16 do 52 godine, koji se leče od posledica korišćenja psihoaktivnih supstanci.

Droga, alkohol, duvan, igra na sreću, internet, kupovina, hrana - zavisnost može imati puno lica i može pogoditi svakoga. Često deluje destruktivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i može izazvati domino efekat na vaš život. Ona se mora lečiti, poručuju iz udruženja "Epicentar Novi Sad".

Kao najefikasniji modeli lečenja zavisnika pokazale su se terapijske zajednice, poput "Centra Duga", "Zemlje živih" i "RETO centra", u kojima je trenutno na rehabilitaciji oko 240 lica sa problemom zavisnosti, pre svega sa drogom, alkoholom i igrama na sreću. Upravo u njima sprovedeno je istraživanje "Koja je tvoja prva droga".

"Dominira marihuana, sa nekih 63 odsto. Slede lepak, kokain, amfetamini, trodoni, ekstazi, spid, heroin, kokain, LSD. Podaci govore da mladi najčešće počinju da koriste supstance sa 16 godina, to je neki prosek, mada bilo je slučajeva i onih koji su sa 12 godina počeli", kaže Nebojša Đurasović, udruženje "Prevent", Novi Sad.

Među njima je i Aleksandar Janić Jana, koji je osamnaest godina prolazio kroz, kako kaže, pakao droge. Jana je uspeo da se izbori sa svojom zavisnošću, i već više od deset godina u rehabilitacionom centru "Duga" pomaže i drugima da to učine.

"Na prvom mestu nemojte paničiti jer je odavno prevaziđena rečenica da je zavisnost neizlečiva bolest i da su moguće apstinencijalne krize. Ja u svom telefonu imam više od 1.000 brojeva ljudi koji su više od 5 godina čisti. Nikada nemojte pokušavati sami da se borite sa bolestima zavisnosti", roditeljima dece zavisnika poručuje Aleksandar Janić.

Jani je pošlo za rukom da se resocijalizuje i vrati normalnom životu, ali, mnogi nisu uspeli da se odupru izazovima psihoaktivnih supstanci, alkohola i kocke. Zato su kontinuirana preventivna edukativna predavanja, pre svega u školama, imperativ u zauzdavanju zabrinjavajućeg trenda porasta broja zavisnika, zaključak je istraživanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.